NRK Meny
Normal

Hemmelige tiltak for dempe gemyttene i Jerusalem

Israel og palistinerne – med USA som mellommann – er enige om tiltak som skal roe ned situasjonen i Jerusalem. Men ingen vil si hva tiltakene består i.

USAs utenriksminister John Kerry, Israels statsminister Benjamin Netanyahu og kong Abdullah II

USAs utenriksminister John Kerry, Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Jordans kong Abdullah II under dagens møte i det kongelige palasset i Amman.

Foto: Yousef Allan / Ap

Jordans kong Abudullah og Israels statsminister Benjamin Netanyahu diskuterte torsdag den spente situasjonen i Jerusalem under overoppsyn av USAs utenriksminister John Kerry.

John Kerry og Nasser Judeh

Utenriksministrene John Kerry og Nasser Judeh ankommer pressekonferansen i Amman.

Foto: Nicholas Kamm / Ap

Trioen var samlet i Jordans hovedstad Amman torsdag kveld. Der var også palestinernes president Mahmoud Abbas, som hadde et separat møte med Kerry tidligere på dagen.

John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry sier partene har forpliktet seg til å dempe spenningen i Jerusalem.

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

Ifølge den amerikanske utenriksministeren ble partene enige om flere tiltak som skal bidra til å roe ned situasjonen i den historiske byen som både jøder og palestinere regner som sin hovedstad, og som også er svært viktige for kristne.

– Israel og palestinerne har forpliktet seg til å ta konkrete skritt for å dempe spenningen rundt Jerusalems helligste sted, sa Kerry ifølge Reuters etter at samtalene var avsluttet torsdag kveld.

La press på Abbas

Ifølge Kerry er det sterk forpliktelse på begge sider å opprettholde «status quo» på Tempelhøyden, som akkurat nå er stridens kjerne.

Kerry sa på pressekonferansen etter møtet at han hadde presset den palestinske presidenten Mahmud Abbas for å få til konkrete tiltak. Kerry forsikret at Abbas hadde lovet at han ville gjøre alt han kunne for å gjenopprette ro og orden og hindre dem som oppfordrer til voldsbruk.

Hemmelige tiltak

Jordan og Israel er også enige om å forsøke å roe ned den generelt spente situasjonen i Jerusalem for å gjenopprette tilliten mellom partene.

– Vi kommer ikke til å gå offentlig ut med hva vi er blitt enige om skal gjøres. Det er viktigere at det skjer på en stille og effektiv måte, sa Kerry på pressekonferansen sammen med Jordans utenriksminister Nasser Judeh.

Hodepinen Jerusalem

Jerusalem ble i forbindelse med opprettelsen av staten Israel i 1948, delt i en vestlig, nyere del under Israel, og en østlig, eldre del under Jordan.

Under Seksdagerskrigen i 1967 ble den østlige delen erobret av israelske styrker, og byen har siden vært under israelsk kontroll og administrasjon som én enhet.

Tempelhøyden

Tempelhøyden, med den muslimske Al-Aqsa-moskeen, i Øst-Jerusalem er åsted for skarpe motsetninger.

Foto: Oded Balilty / Scanpix/AP

I 1950 erklærte Israel Jerusalem som sin hovedstad, men dette er ikke anerkjent av det internasjonale samfunnet, heller ikke av USA.

Israel holder hardt på at Jerusalem er landets udelelige hovedstad, og at det ikke kommer på tale å overgi gamlebyen med dens jødiske helligdommer til et palestinsk/arabisk styre.

Samtidig holder palestinerne like fast på at Øst-Jerusalem skal være hovedstaden i et selvstendig Palestina.

Innbakt i striden ligger også uenighet om hvem som skal få bo i Jerusalem, for det vil bidra til å gi kontroll over byen.

De jødiske bosettingene i Øst-Jerusalem ligger som en halvmåne rundt den eldste delen av byen.

Tåregassgranater i Jerusalem

En palestinsk unggutt viser fram prosjektiler og tåregassgranater som ble kastet mot demonstrantene.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp
Beboere rydder etter granatskader i Jerusalem

Beboere rydder etter skader fra en gassgranat som ble avfyrt mot et hus i Issawiya i Øst-Jerusalem torsdag

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

I det siste har det også vært en utvikling i retning av at arabiske bydeler og kvartaler inne i selve gamlebyen inntas av jødiske og ikke-arabiske israelere.

Sammenstøt

I forkant av møtene i Jordan var det sammenstøt i gatene i Jerusalem mellom palestinske ungdommer og israelsk politi.

Politiet brukte tåregass, sjokkgranater og gummikuler mot om lag 100 demonstranter som forsøkte å sperre en hovedvei. Aksjonen var en protest mot at politiet har sperret adkomstveier til flere palestinske nabolag i Øst-Jerusalem med betongklosser.

Torsdag kveld ble en 11 år gammel gutt skadet da et prosjektil fra politiet traff ham mellom øynene.

Jødenes ønske om å be på Tempelhøyden har utløst et palestinsk raseri. På stedet ligger den muslimske Al-Aqsa-moskeen, og fundamentalistiske jøder har varslet at de vil marsjere til plassen foran moskeen for å be der.

Nye boliger opprører

Jødisk bosetting i Øst-Jerusalem

Bosettingen Har Homa er en v mange bosettinger i Øst-Jerusalem. Dette bildet er fra mars 2014.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Denne uken kunngjorde I Israel at de har godkjent bygging av 200 nye boliger for israelske bosettere på palestinsk territorium i Ramo i Øst-Jerusalem.

Jen Psaki

Talskvinne Psaki kalte brannstiftelsen i en moske på Vestbredden for «hatefull og provoserende».

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Onsdag ble varselet om nye bosettinger på det okkuperte området skarpt fordømt av USA.

Talskvinne Jen Psaki i det amerikanske utenriksdepartementet i Washington fordømte også jødiske ekstremister som satte fyr på en moske i landsbyen al-Mughayir, nær Shilo-bosettingen på Vestbredden. Psaki kalte brannstiftelsen «hatefull og provoserende».

Konflikten mellom palestinere og israelere har vært spent den
siste tiden.

Mandag knivstakk en palestiner fra Vestbredden en israelsk soldat utenfor en togstasjon i Tel Aviv, og en 25 år gammel israelsk kvinne ble drept på en holdeplass ved bosettingen Alon Shvut. Dagen etter ble en 21 år gammel palestiner skutt og drept av israelske soldater sør på Vestbredden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt