Hopp til innhold

Hemmelige samtaler om Syria på Losby

I flere dager har representanter for det syriske sivilsamfunnet sittet på et gods i Lørenskog utenfor Oslo og snakket om fremtiden.

I flere dager har representanter for det syriske sivilsamfunnet sittet på et gods i Lørenskog utenfor Oslo og snakket om fremtiden.

Her på Losby har flere representanter for det syriske sivilsamfunnet sittet på et gods i Lørenskog utenfor Oslo og snakket om fremtiden.

Foto: NRK

– Vi støtter slike dialoger blant syrere for å bygge deres kompetanse og kunnskap om lokal fredsbygging, skriver Utenriksdepartementet til NRK.

Etter det NRK erfarer, startet samtalene sist lørdag, og skal være ferdig i dag. UD ønsker ikke å gi detaljer fra møtene, men i en e-post til NRK skriver de følgende:

I disse dager har vi sammen med Kings College London invitert en gruppe sivile samfunnsaktører og akademikere fra Syria for møter i Oslo.

Ifølge flere kilder NRK har snakket med, handler samtalene på Losby blant annet om hvordan syrere skal leve sammen etter borgerkrigen. På møtene ble det også invitert gjester fra nabolandet Libanon for å utveksle erfaringer fra deres borgerkrig som varte i 15 år.

En langvarig konflikt

Konflikten i Syria er ennå ikke løst. Det er flere land som er med i krigen, blant annet Iran, Russland, USA, Tyrkia og Israel. I tillegg til flere militsgrupper fra Irak, Afghanistan, Libanon, Pakistan og den prorussisk Wagner-gruppen.

Siden i 2011, har nær 500,000 mennesker blitt drept og 12 millioner syere er drevet på flukt.

FN spesial utsending Geir O. Pedersen, har i flere år forsøkt å politisk løsning på Syria konflikten uten å lykkes.
Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

Samtaler i flere år

FN spesialutsending, Geir O. Pedersen har i flere år forsøkt å hjelpe syrere til å finne en politisk løsning på konflikten uten å lykkes.

Dette er ikke første gang utenriksdepartementet inviterer til slike møter i Oslo. Kilder forteller til NRK at det har vært lignende dialog mellom de ulike gruppene i Syria tidligere, men på grunn av koronapandemien, ble samtalene utsatt. Losby-møtene er de andre i år.

Utenriksdepartementet er jevnlig vertskap for sivile samfunnsdialoger med deltakere fra konfliktområder, skriver UD til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt