NRK Meny
Normal

Hemmelige fredsforhandlinger mellom USA og Taliban

USA og Taliban er i hemmelige fredsforhandlinger. Forhandlingene kan gjøre det mulig å legge en oljerørledning gjennom Talibankontrollerte områder.

Britiske soldater i Helmand-provinsen i Afghanistan

Bildet viser britiske soldater i Helmand-provinsen i Afghanistan.

Foto: Sean Clee / AP

USA, regjeringen i Afghanistan og Taliban sitter nå i hemmelige fredsforhandlinger. Det hevder den velrennomerte nettavisen Asia Times Online. Dersom forhandlingene fører frem kan det bli mulig å gjennomføre store utviklingsprosjekter i Afghanistan - blant annet en oljerørledning fra Turkmenistan til Pakistan.

 - De fredsforhandlingene som nå pågår gjelder provinsene Kandahar og Helmand, sier Sayed Saleem Shahzad, Pakistankorrespondent for Asia Times Online.

Fred kan bidra til utviklingsprosjekter

De to provinsene i den sørvestlige delen av Afghanistan er kjerneområder i konflikten mellom den USA-ledede koalisjonen og Taliban. Dersom det blir fred i dette området kan det bli mulig å gjennomføre store utviklings- og gjenoppbyggingsprosjekter. Det gjelder blant annet planene om en olje- og gassrørledning fra Turkmenistan via Afghanistan til Pakistan. Det amerikanske oljeselskapet International Oil Company fikk nylig en kontrakt med Pakistan om å bygge den 220 mil lange rørledningen - men det er umulig sålenge krigen pågår.

Forhandlingene foregår i den pakistanske grensebyen Quetta. Blant deltakerne er Talibankommandanten Mullah Mansour, bror til den legandariske Mullah Dadullah, som ble drept i kamp tidligere i år.

Ikke første gang

Og det er ikke første gang det blir inngått slike avtaler med Taliban, forteller den pakistanske journalisten:

- Dette er taktiske avtaler. NATO-styrkene inngikk flere våpenhvileavtaler med lokale Talibankommandanter i slutten av 2006. Men koalisjonsstyrkene brøt våpenhvilen og gikk til angrep mot Taliban i vår.

Interessant for Taliban

Det militære presset fra NATO i Sør-Afghanistan gjør at Taliban er interessert i forhandlinger, mener Shahzad:

- Taliban trenger et pusterom, spesielt i Helmandprovinsen. NATO's flybombing og bakkeoperasjoner har kostet Taliban dyrt og forsyningsrutene er langt på vei ødelagt. Taliban ønsker å få et legitimt nærvær i deler av landet, og få delta i styre og stell.

- Men hvorfor skulle USA og deres koalisjonspartnere la den fundamentalistiske Talibanbevegelsen delta i styrende organer?

- Jeg tror ikke de har noe valg. Selv om de kan bombe Taliban fra lufta, så er det i realiteten Taliban som styrer i denne delen av Afghanistan. De har allerede lokale administrasjoner i deler av Helmandprovinsen.

Kan hjelpe over tid

Det er usikkert om forhandlingene med Taliban vil føre frem. Talibanlederen Mullah Omar er ikke med på forhandlingene - og det er heller ikke Al-Qaida.

Men slike begrensede avtaler kan likevel føre til positive endringer, mener Shahzad:

- Det er ingenting som tyder på at en politisk fredsløsning mellom Taliban, koalisjonsstyrkene og regjeringen i Afghanistan er nært forestående. Men slike samtaler kan over tid gjøre Taliban mer fleksible.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt