Hemmelig opptak pinlig for Polens regjeringsparti

Lovnader om milliardlån og tillatelse til å bygge en skyskraper i Warszawa, er avslørt i en telefonsamtale med lederen av Polens regjeringsparti, Jaroslaw Kaczynski. Opposisjonen kritiserer og demonstrerer utenfor partihovedkvarteret.

Jaroslaw Kaczynski

Opptak av en telefonsamtale kan lage trøbbel for regjeringspartiets leder i Polen, Jaroslaw Kaczynski

Foto: AGENCJA GAZETA / Reuters

Etter at avsløringene ble kjent tirsdag ble det demonstrert utenfor kontorene til Lov og rettferdighetspartiet (PIS) i Warszawa.

Da Jaroslaw Kaczynski møtte i parlamentet onsdag ble han møtt av opposisjonen som ropte «Entreprenør! Entreprenør!».

Det er avisa Gazeta Wyborcza som har fått opptak av samtalen om å bygge en 190 meter høy skyskraper i hovedstaden Warszawa. Den skal huse hotell, kontorer og hovedkvarteret til en stiftelse oppkalt etter Kaczynski avdøde bror Lech, som var president i Polen da han døde i en flyulykke i Russland i 2010.

Ble lovet byggetillatelse på forhånd

Entreprenøren, Gerald Birgfellner, som er en slektning av Kaczynski, fikk lovnader om byggetillatelse og at det ikke ville by på problemer å få lån til prosjektet på 300 millioner euro, nærmere 3 milliarder kroner, fra den statlige banken Pekao.

Poland Elections Rafal Trzaskowski

Opposisjonens kandidat Rafal Trzaskowski vant valget i Warszawa i fjor høst og milliardprosjektet til Kaczynski måtte skrinlegges.

Foto: Alik Keplicz / AP

Nettstedet, Euraktiv, som følger polsk politikk, skriver at avsløringene av slike hemmelige milliardplaner er skadelige for Kaczynkis omdømme.

Da PIS, noe overraskende, tapte valget til ordfører i hovedstaden i oktober i fjor måtte prosjektet skrinlegges. Birgfellner fikk ingen penger for det arbeidet som hans selskap allerede hadde gjort.

Avsløringene er en «ikke-nyhet», sier partiet

Selv om Birgfellner er en slektning av den polske partilederen, har han gått til avisa Gazeta Wyborcza med sine informasjoner. Og østerrikerens polske advokat har klaget saken inn for påtalemyndigheten med krav om at den følges den opp av dem.

Regjeringspartiets talskvinnen, Beata Mazurek, avviser oppslaget i avisa og sier at det er en «ikke-nyhet» og bare påstander fra Birgfellners side.

Hemmelige telefonopptak har skapt bølger i polsk politikk tidligere, men da med motsatt fortegn. i 2014 ble samtaler mellom forretningsfolk og politikere i den daværende liberale regjeringen offentliggjort, noe som kan ha bidratt til valgseier for det konservative PIS og Kaczynski i 2015.

Finansnettstedet Bloomberg skriver om hvilke følger disse avsløringene kan få for valget i Polen seinere i år.

SISTE NYTT

Siste nytt