Hemmelig evakuering fullført

Danmark har i dyp hemmelighet evakuert 200 sivile irakere fra Basra til Danmark.  Det siste av tre fly med irakiske tolker og deres familie landet i dag i København.

Sivile irakere til Danmark

Tolk i arbeid i Basra omgitt av danske soldater.

Foto: J.C. Nyholm / AP

To andre fly  landet tidligere i uka.

Dette er den størte evakueringen fra et krigsområde som det danske forsvaret har vært involvert i, skriver Ekstra Bladet.

Evakueringen er blitt holdt hemmelig av frykt for at irakiske opprørere ville angripe flyene, sier en talsmann for det danske forsvarsdepartementet til AP.

Debatten om skjebnen til irakiske tolker og andre sivile ansatte hos de danske styrkene i Basra har rast helt siden den danske regjeringen tidligere i år varslet at de vil trekke ut sin 480 mann store styrke fra Irak.

I livsfare i hjemlandet

Danske soldater tryglet da myndighetene om å gi irakerne som hadde arbeidet for dem asyl fordi de ville være i livsfare i hjemlandet.

Først i slutten av juni ble regjeringen og dens støtteparti Dansk Folkeparti enige om en avtale om å fly irakerne til Danmark slik at de kan søke om asyl der.

Det dreier seg om vel 100 nåværende og tidligere tolker, rundt 50 sjåfører og kontorpersonale samt deres ektefeller og mindreårige barn.

Til kaserne

Blant de 80 passasjerene som landet i dag, var det kvinner og eldre, men også danske leger fordi sju av kvinnene var høygravide.

Irakerne skal bo på Sjølsmark Kaserne på Nord-Sjælland, men i løpet av få uker skal de sendes videre til asylmottak på Jylland.

- Her vil de bli behandlet som alle andre asylsøkere, men saksbehandlingen kan bli hurtigere enn vanlig fordi myndighetene kjenner forhistorien, sier direktør for Udlændingeservice, Anni Fode, til Helsingør Dagblad.

SISTE NYTT

Siste nytt