NRK Meny
Normal

Obamas store øyeblikk

Det amerikanske senatet vedtok i dag president Barack Obamas helsereform.

- Øyeblikket er historisk, og jeg kan endelig oppfylle et viktig valgløfte, sa Obama.

Video nsps_upload_2009_12_24_15_13_51_2335.jpg

En hard politisk kamp er over. Helsereformen vil gi sykeforsikring til flere titalls millioner amerikanere som ikke har slik forsikring i dag.

Helsereformen er den største endringen av amerikansk helsepolitikk på 40 år.

Valgkampsak nr.1

Med Senatets avgjørelse julaften har president Barack Obama etter alt å dømme vunnet en stor og viktig politisk seier for hovedpunktet han stilte til valg på som president. Helsereform var sak nummer én på Obamas program.

Spørsmål og svar om helsereformen

Visepresident Joe Biden kommer til Capitol Hill

Visepresident Joe Biden kommer til Capitol Hill

Foto: Getty Images / Scanpix/AFP

Siste hinder var dagens endelige avstemning der simpelt flertall var nok.

- En nesten hundre år gammel kamp om en helsereform er kronet med hell, sa Obama, som viste til at arbeidet startet under Theodore Roosevelt. Obama benyttet også dagens pressekonferanse til å ønske alle amerikanske soldater hjemme, og på fremmed jord, en god jul og et godt nyttår.

Holdt partilinjen

Alle de demokratiske senatorene holdt seg til partilinjen, hvilket resulterte i 60 stemmer. 39 republikanere stemte mot. Barack Obama har fått sin helsereform.

Senatets versjon av helsereformen skal deretter modereres i forhold til den versjonen som ble vedtatt i Representantenes hus i november.

Dette medfører vanligvis harde forhandlinger.

Representantenes hus vedtok sitt eget og dyrere reformforslag 7. november.
De to vedtatte forslagene skiller seg fra hverandre blant annet i synet på skatt, abort og forslaget om et statlig drevet sykeforsikringsprogram.

Blir lov

Når de to forsamlingene er enige om ett forslag, må begge forsamlingene igjen stemme over og vedta forslaget før Obama kan undertegne det og gjøre det til lov. Demokratenes plan er å få alt ferdig innen Obama holder talen om rikets tilstand i slutten av januar.

Avstemningen torsdag skjedde tidlig om morgen amerikansk tid, ettersom også de amerikanske senatorene ønsket å komme seg hjem til juleferie i et vanskelig vintervær.

Republikanske senatorer hadde utsatt avstemningen til absolutt siste dag før jul i henhold til Senatets regler, men bøyde seg for kravet om å møtes klokken 7 om morgen lokal tid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt