Helsearbeiderne er benådet

De seks helsearbeiderne har blitt benådet av Bulgarias president Georgi Parvanov. De ble møtt av store folkemasser på flyplassen.

Bulgaria
Foto: NRK/EBU

Det var store gledesscener da flyet landet i Sofia like før klokken ni i formiddag.

Helsearbeiderne har sittet på dødscelle i Libya i åtte år.

Endelig hjemme: Gledesscener i Sofia

Legen og de fem sykepleierne ble funnet skyldig i å ha smittet hundrevis av libyske barn med hiv, og var dømt til døden.

Nå har de landet på flyplassen i Bulgaria, møtt av familiemedlemmer, representanter for bulgarske myndigheter og et stort pressekorps.

Dødsdommen mot de seks ble omgjort til livsvarig fengsel, og straffen skulle i utgangspunktet sones i Libya. Etter langvarige diskusjoner og internasjonalt press har de nå blitt utlevert.

- Avtale med EU

Ifølge Reuters har EU inngått en avtale med libyske myndigheter om å utstyre et sykehus i Benghazi for å få utlevert de seks helsearbeiderne. De seks blir sett på som helter i Bulgaria.

I tillegg til å utstyre et sykehus skal EU sikre medisinsk behandling av de hiv-smittede barna.

Helsearbeiderne er ikke benådet av libyske myndigheter, men utlevert. Likevel velger nå bulgarske myndigheter å benåde de seks.

Fransk innblanding

Søndag ankom den franske presidentfruen Cecilia Sarkozy Tripoli, sammen med EUs utenrikskommissæren Benita Ferrero-Waldner, i et forsøk på å organisere utlevering av de seks.

Sarkozy var selv om bord i flyet fra Libya til Sofia.

Flyet landet ti på ni, norsk tid.

Bekreftet av Bulgaria

Bulgarias utenriksminister, Feim Chaushev, bekrefter overfor Reuters at de seks er på vei til Sofia.

- De har forlatt Libya og er nå i luften. Vi forventer de hit til Sofia, sier han i en uttalelse.

Den bulgarske radiostasjonen Darik meldte samtidig om store gledesscener på flyplassen i den bulgarske hovedstaden, der familiemedlemmer og venner av de løslatte helsearbeiderne alt var på plass.

– Ord er unødvendige. Jeg vil bare klemme henne, sa en beveget Ivaylo Nikolchovski, sønn av sykepleieren Snezhana Dimitrova til Darik.

Libya
Foto: BEN CURTIS / AP

SISTE NYTT

Siste nytt