NRK Meny
Normal

Helsearbeidere steinet og drept i Guinea

En gruppe helsearbeidere som skulle informere om ebolafaren i Guinea ble møtt av rasende landsbyboere som angrep og drepte dem.

Ebolaarbeidere i Guinea

To hjelpearbeidere destruerer brukt beskyttelsesutstyr i Conakry i Guinea. I tillegg til å kjempe mot smitten, opplever flere aggressjon fra innbyggerne.

Foto: CELLOU BINANI / Afp

Gruppen på sju ankom den avsidesliggende landsbyen Womey i Guinea tirsdag, ifølge The Guardian.

Helsearbeiderne var på rundreise for å øke bevisstheten rundt ebola-utbruddet som har kostet over 600 mennesker livet siden utbruddet startet for ni måneder siden.

Funnet i septiktank

Sebastian Stein byline

Norske Sebastian Stein i Leger uten grenser har selv opplevd at det er blitt kastet steiner mot bilen han satt i.

De sju som alle er guineanske statsborgere skal ifølge øyenvitner ha blitt godt mottatt da de kom. Høvdingen i landsbyen overrakte dem en tradisjonell velkomstgave i form av 10 kolanøtter.

– Det var først etterpå at en gruppe ungdommer trådde fram. De begynte å steine dem, dro dem vekk og ødela kjøretøyene deres, sier landsbyboeren som kun oppgir fornavnet Yves.

Torsdag ble likene av helsearbeiderne funnet i en septiktank på en barneskole i landsbyen, opplyser regjeringstalsmann Albert Damantang Camara til nyhetsbyrået AFP.

– De ble drept i kaldt blod av landsbyboerne, sier Camara.

Angrep klinikk

Foreløpig er det ikke klart hvorfor helsearbeiderne ble angrepet og drept.

Men ebolautbruddet i regionen har brakt med seg en skepsis blant landsbyboere som føler de ikke kan stole på myndighetene eller det internasjonale samfunnet.

Det har også tidligere vært voldeligheter i Nzérékoré-distriktet der landsbyen ligger. For noen uker siden ble det opptøyer da helsearbeidere desinfiserte et lokalt marked. Minst 50 mennesker ble pågrepet og over 20 politifolk skadd i sammenstøtene.

I august i år gikk en gruppe mennesker til angrep på et behandlingssenter i den liberiske hovedstaden Monrovia.

Angriperne skal ha ropt «Ebola eksisterer ikke» og jagde pasienter på flukt og plyndret bygningen for medisinsk utstyr, ifølge BBC.

Dermed utsatte mobben seg for smittefare både fordi de var i direkte kontakt med pasientene og fordi de blant annet fikk med seg utstyr som var forurenset med smittefarlig blod.

Hjemmelagde vaksiner

Nordmannen Sebastian Stein som har vært på oppdrag for Leger uten grenser i Sierra Leone har tidligere fortalt NRK om konspirasjonsteoriene helsearbeiderne blir møtt med.

– Da vi kom hit ble det kastet stein på bilene våre. De ville ikke ha hjelp og så på oss som en fare. Det er veldig mange absurde rykter som går. For eksempel at mange tror de hvite kommer for å drepe og for å ta med seg organene deres, eller at ebolasmitten er Guds vilje, fortalte Stein til NRK tidligere i år.

Stein sier til NRK i dag at han har inntrykk av at den aggresjonen de nå opplever i hovedsak skyldes at befolkningen ikke mener det gjøres nok for å bekjempe smitten.

Direkte fra studio om politikk, kultur og samfunnsliv. Programleder er Ole Torp.

Se intervju med Sebastian Stein fra Aktuelt 26. august i år.

– I Monrovia må vi nå avvise mange mennesker hver dag fordi vi ikke har plass til dem. Når folk blir redde og desperate kan det oppstå skumle situasjoner, sier Stein.

– De som blir avvist har ingen steder å dra. Lokalsamfunnene vil ikke ha dem tilbake. Det fører til at faren for videre smitte er veldig høy, sier han.

– Viktig å spre kunnskap

Stein kjenner ikke detaljene rundt drapene i Guinea. Dette var helsearbeidere som ikke var tilknyttet Leger uten grenser, men trolig sendt fra myndighetene.

– Men generelt vil jeg si at det selvfølgelig er forferdelig leit at aggresjonen tas ut på helsearbeidere. Det tar jeg sterk avstand fra, sier Stein som håper å snart kunne reise tilbake for å fortsette arbeidet.

Vestlige og hvite helsearbeidere blir i enkelte landsbysamfunn mistenkt for å ha tatt med seg og plantet smitten hos den afrikanske befolkningen. Dermed blir det en dobbel utfordring for hjelpearbeiderne både å hindre smittespredning, men også overbevise innbyggerne om hensiktene sine.

– Vi har egne helseinformasjonsarbeidere som med støtte fra antropologer prøver å finne måter å kommunisere på lokalsamfunnenes premisser. Man søker etter opponionsledere og andre viktige personer for å involvere dem og å spre kunnskap. Så opplever vi at når folk blir bedre, så roer situasjonen seg ned, sier Stein.

Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk i august ut med en advarsel mot hjemmelagde vaksiner og mirakelkurer mot sykdommen.

I Nigeria skal blant annet to mennesker være døde etter å ha drukket saltvann som ifølge ryktene skulle føre til immunitet mot sykdommen.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt