NRK Meny
Normal

Ampert foran ebola-mottak i Monrovia

MONROVIA (NRK): – Vi krever penger. Vi krever utstyr. Og dere kan ikke nekte oss å snakke med pressen, roper leger og sykepleiere ved JFK Hospital i Monrovia til en offentlig tjenestemann som forsøker å hindre NRK å komme i kontakt med dem.

Ampert utenfor en sykehus i Monrovia, Liberia

Video: Det stor bekymring for at flere skal bli smitta i Liberia, når helsearbeidere i landet nå streiker i protest mot lav lønn og dårlige arbeidsforhold.

Temperaturen ved ebolamottaket til JFK Hospital i Liberias hovedstad er høy. Legene og sykepleierne som jobber her, er kraftig forbannet.

I to måneder har de bare fått utbetalt halvparten av pengene de er lovet, inkludert sin ordinære lønn, mens de har håndtert den største og mest livstruende epidemien på årtier. De siste 14 dagene har de ikke fått noen ting.

Når de trår til med livet som innsats, vil de gjerne ha betalt for det. 201 helsearbeidere i landet er registrert smittet, 95 er døde, 4 av dem jobbet på ebolamottaket ved JFK.

De vet godt at de selv eller kollegene kan bli de neste. Derfor krever de risikotillegget hevet.

I tillegg vil de ha mer og bedre smittevernutstyr. Draktene de har fått utdelt er så tette at de må klippe ekstra hull i dem for i det hele tatt å få puste. Dermed øker faren for at det svært smittsomme viruset kan trenge gjennom.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Elendige arbeidsforhold for helsearbeiderne og pasientene i Liberia

Helsearbeiderne vasser i elendighet.

De vil også vite hvordan familiene deres kommer til å bli ivaretatt hvis de selv skulle dø av sykdommen de forsøker å redde andre fra.

Løftebrudd

Grunnlønna til en liberisk helsearbeider ligger i gjennomsnitt på 200–300 amerikanske dollar i måneden. Risikotillegget er på 500 dollar. Det siste krever fagforeningen National Health Workers Association hevet til 700 dollar.

– Men vi får ikke utbetalt noe som helst av penger, roper JFK-ansatte til NRK.

Mellom oss skiller en gitterport. Og den offentlige tjenestemannen. Han sier NRK ikke har lov til å filme her. Ikke inne i dette smuget som utgjør inngangen til ebolamottaket til JFK Hospitalet.

Det kommer til håndgemeng mellom tjenestemannen og de sykehusansatte bak porten når de ikke får si sin mening. Og fortelle hvorfor de streiker.

– Vi vil snakke med pressen, ropes det sint.

President Ellen Sirleaf Johnsen var på sykehuset på lørdag og lovet at de skulle få ekstra betalt. I hvert fall litt. To dager tidligere bad hun på et videomøte med Verdensbanken at den internasjonale finansielle hjelpen skulle inkludere kompensasjon til helsearbeidere i de verst berørte landene. For også der trues det med streik.

– Men vi stoler ikke på løftene fra presidenten, formidler gruppen på avstand.

Det gjør de kanskje rett i.

Pengetørke

I dag sa Liberias visehelseminister Tolbert Nyenswah, som har ansvaret for ebolabekjempelsen, at på grunn av det store omfanget av ebolasyke, kan ikke regjeringen utbetale risikotillegget som opprinnelig ble avtalt. Det har ikke regjeringen penger til.

Liberia er et svært fattig land, men det er også verdens nest mest korrupte, ifølge Transparency International, og store summer forsvinner på veien.

Både ved JFK og Island Clinic, det største offentlige ebolamottaket i Liberia, er det stor protestvilje blant dem som står først i kampen mot sykdommen.

De har sammen med fagforeningen erklært at nok er nok og gått streik. Enkelte kaller det gå-sakte-aksjon. Andre har allerede forlatt arbeidsplassen og nekter å komme tilbake før forholdene er forbedret, både økonomisk og utstyrsmessig.

Nyenswah ber innstendig helsearbeiderne om ikke å streike. Han sier en streik vil ha store konsekvenser for dem som er syke og som trolig vil dø uten medisinsk bistand, og ødelegge for den lille fremgangen som er oppnådd.

For myndighetene frykter en ny smittespiral, at syke i mangel på mat og pleie tar seg hjem fra de offentlige sykehusene og dermed smitter andre.

I snitt smitter en syk fire nye personer, altså fem syke per husholdning.

Vasser i syke

JFK Hospital er ett av de mest kjente offentlige sykehusene i landet. Og en av dem som kan vise til størst overlevelsesprosent for de syke i delene av helsevesenet som ikke utgjøres av utenlandske aktører som Røde Kors og Leger uten grenser. 6 av 10 som blir innlagt overlever.

Avdelingen for de aller sykeste ebolapasientene er overfylt. Det er nå tre ganger så mange pasienter der som avdelingen egentlig har kapasitet til, forteller leger og sykepleiere til NRK.

De syke ligger tett i tett på matter på betonggulvet mens sykepleiere forsøker å bevege seg mellom matterekkene for å få i pasienter væske og næring, som er så viktig skal man ha sjans til å overleve viruset. Sykepleierne holder knapt tritt med å få smittefarlig kroppsvæske, som oppkast, diare og blod, vekk fra fellesarealet.

Likevel makter de ikke å hjelpe alle som trenger deres hjelp.

Hver dag må de avvise personer som ber om plass på ebolamottaket, fordi kapasiteten er sprengt. Det er verken senger eller hender nok. Noen fraktes hjem eller til andre sykehus. Andre dør utenfor porten.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er over 2200 personer døde av ebola så langt i Liberia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt