I løpet av det siste året har mediene kunnet forkynne det glade budskap at sjokolade faktisk kan være helsebringende, for det har forskerne sagt.
Forskningsresultatene er virkelige nok, skriver den britiske avisa The Guardian. Men gjennom det siste tiåret har det vært et ledd i det amerikanske gigantselskapet Mars' strategi å pøse store summer inn i forskning for å påvise at kakaobønner inneholder kjemikaler som er godt for hjertet. Kakaobønder er det ekte sjokolade blir laget av.
Det er imidlertid også slik at mye av den sjokoladen som selges, inneholder relativt lite kakaopulver, og mye fett og sukker. Galaxy-sjokoladen fra Mars, som også selges i Norge, inneholder for eksempel 45 prosent sukker og 31 prosent fett, skriver Guardian.
Det er heller ikke gitt at den vegetabilske oljen i sjokoladen stammer fra kakaobønnen. Britiske sjokoladefabrikanter har nylig fått tillatelse av EU til å bruke vegetabilsk olje som ikke stammer fra kakaobønner i sine produkter - og likevel kalle det for sjokolade.
Mars vil ikke oppgi hva slags vegetabilsk olje de bruker i Galaxy, men de kan velge mellom seks ulike slag, deriblant en olje som brukes i lys og kosmetikk.
Dr. Harold Schmitz, vitenskapsdirektør i Mars, benekter at Mars bruker sin forskning for å selge Mars, Twix eller Bounty som "helsekost". - Ingen spiser en Mars og tror at de skal gjøre hjertet sitt en tjeneste, sier han.
Men i november brukte Mars PR-selskapet Grayling Healthcare til å utstede en pressemelding om en festival i regi av American Heart Association (USAs hjerteforening). Tittelen var "Media Alert: News for Chocolate Lovers This Christmas", og budskapet var "sjokolade er bra for deg".
Schmitz uttrykker bekymring for at mediene til tider overforenkler resultatene av den Mars-finansierte forskningen. På den annen side har de til gode å klage.