NRK Meny
Normal

Hellas: Vi har lagt frem et forslag

Hellas' statsminister Alexis Tsipras sier han har presentert et forslag som vil være fordelaktig både for grekerne og kreditorene i EU og Det internasjonale pengefondet.

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras sier Hellas har presentert et forslag til en permanent løsning på gjeldskrisen.

Foto: PAUL HANNA / Reuters

Tsipras sier han la frem forslaget i en telefonsamtale med Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande og EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker søndag ettermiddag.

– Forslaget er fordelaktig for begge parter og har til hensikt å få på plass en endelig løsning mellom Aten og kreditorene før mandagens toppmøte i eurosonen, sier den greske statsministeren i en uttalelse.

Det blir ikke redegjort for noen detaljer i forslaget, men en kilde i den greske regjeringen sier at Tsipras presenterte et forslag som vil være en «permanent løsning og ikke bare en utsettelse av problemene».

Hverken Merkel, Hollande eller Juncker har så langt kommentert forslaget.

Eurosonelandene møtes mandag

Alexis Tsipras har nærmest løpt fra krisemøte til krisemøte i et forsøk på å få på plass en avtale som både hans egen regjering og kreditorene i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) kan leve med.

I går møtte han EU-president Jean-Claude Juncker og dag har regjeringen hatt et ekstraordinært møte. Ifølge BBC skal Tsipras ha et nytt møte Juncker i ettermiddag. I morgen møtes alle de 19 landene i eurosonen til et ekstraordinært møte om gjeldskrisen i Brussel.

I snart fem måneder har Hellas forhandlet med EU og IMF om en utbetaling på rundt 60 milliarder kroner. Den nåværende låneavtalen mellom Hellas og de internasjonale långiverne utløper 30. juni.

Kreditorene har nektet å betale ut penger dersom ikke grekerne imøtekommer kravene om innstramminger i økonomien, deriblant pensjons og momsordninger.

Uten støtte fra kreditorene vil Hellas være ute av stand til å betale gjelden på over 1,5 milliarder euro som skal tilbakebetales innen slutten av juni

– Situasjonen er alvorlig

Sjefen for den greske sentralbanken sier til BBC at det ikke er noen umiddelbar fare for at Hellas går tom for penger, men at situasjonen er alvorlig og at dersom man ikke kommer frem til en avtale kan det bli virkelig ille både for Hellas og for eurosonen.

Hun sier også at Hellas ikke kan godta en avtale som forsterker fattigdommen og ulikhetene i landet, men legger til at hun tviler på at de kommer til å forlate eurosonen,

– Kostnadene vil være for store for Eurosonen. De forsøker å dysse det ned, men de vil være alvorlige. Det som vil skje er at markedet vil angripe det nest svakeste landet i sonen, eller euroen, sier Kateseli til BBC.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt