Hellas' statsminister gratulerer Syriza

Den greske statsministeren Antonis Samaras har gratulert lederen for det venstreradikale partiet Syriza med seieren.

Syriza-leder Alexis Tsipras

Syriza sin partileder, Alexis Tsipras, blir mest sannsynlig ny statsminister i Hellas.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Ifølge en offisiell valgprognose som ble offentliggjort i 20.30-tiden søndag kveld, ligger Syriza an til å få en oppslutning på 36,5 prosent. Partileder Alexis Tsipras ligger dermed an til å ta over som statsminister.

Søndag kveld ringte Samaras til Alexis Tsipras for å gratulere ham.

Partiet Nytt Demokrati, som frem til nå har sittet med regjeringsmakten, får mellom 23 og 27 prosent av stemmene, ifølge målingene fra Metron Analysis, GPO, Alco, MRB og Marc.

Vil reforhandle

Syriza ligger an til å vinne det greske valget

Det var stor glede på valgvaken til Syriza da valgdagmålingene ble offentliggjort like etter klokken 18.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Syriza har gått til valg på å reforhandle Hellas gjeld på 318 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet IMF, EU og Den europeiske sentralbanken ESB.

– Dette ser ut til å bli en historisk seier som ikke bare handler om det greske folket. Dette resultatet vil gi gjenklang i hele Europa og folk vil føle en lettelse, sier Syrizas talsmann Panos Skourletis i den første kommentaren etter at valgdagsmålingene ble kjent.

Alliansen har dominert på meningsmålingene den siste tiden. Spenningen har knyttet seg til hvor sterk oppslutningen blir, særlig om Syriza får flertall til å regjere alene.

– Det er såpass stor usikkerhet knyttet til valgdagsmålingen. Basert på den ser jeg både muligheten for at Syriza får flertall alene og at de ikke får det, sier Norges ambassadør til Hellas, Sjur Larsen, til NTB.

– Grekerne har valgt å stemme på et parti som har et program som i hovedsak har vært imot regjeringens politikk, sier Larsen.

Syriza ligger an til å vinne valget i Hellas

Video: NRKs Europa-korrespondent Åse Marit Befring er i Aten og følger valget tett.

Kan få flertall

For å få rent flertall, kreves en oppslutning på mellom 36 og 40 prosent, men den nøyaktige andelen avhenger av hvor mange av de andre partiene som kommer over sperregrensen på 3 prosent.

Syriza trenger 151 seter i parlamentet for å danne regjering alene. Ifølge valgdagsmålingen får partiet mellom 146 og 158 seter. Det endelige resultatet kan komme i løpet av kvelden.

Sentrumspartiet Potami og det høyreradikale-paritet Gyllen Daggry kniver om å bli det tredje største partiet med mellom 6,4 og 8 prosent av stemmene.

SISTE NYTT

Siste nytt