NRK Meny
Normal

Hellas Vs Kreditorene: Knallhardt i innspurten før en avtale

Kreditorene krever hardere kutt. Hellas parerer med høyere skatt og sier IMF krenker gresk suverentitet. I kveld er det nytt finansministermøte.

Europe Greece Bailout

TØFF TONE: Den greske statsministeren Alexis Tsipras og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker før dagens møter.

Foto: Julien Warnand / Ap

Det var spor av optimisme etter at Hellas kom kreditorene i møte under krisemøtet mandag. Når partene møtes igjen i ettermiddag vil kreditorene at Hellas går enda lenger. Forslaget grekerne kom med sist var «for lite fokusert på innsparinger og lener seg tungt på at landet skal klare å kreve inn mer skatter», mener Det internasjonale pengefondet, IMF. Den greske statsministeren er rasende over avvisingen av forslagene:

– Enten ønsker de ikke en avtale eller så arbeider for visse interesser i Hellas, skriver den greske statsministeren Alexis Tsipras på Twitter. Han kritiserer långiverne for å ikke akseptere visse reformforslag Hellas har kommet med for å få bukt med gjeldskrisen.

BRITAIN-GREECE-ECONOMY-POLITICS-EU-IMF

«DROPP GJELDA!»: Demonstrasjon til støtte for Hellas i London.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Truer med mytteri

Innad i det greske regjeringspartiet ulmer det også. Flere partimedlemmer truer med å gjøre opprør dersom de får en avtale som bryter med valgløftene regjeringen ga i januar. Da het det at tiden med innsparinger var historie. Det betyr at selv om partene blir enige om en avtale i kveld, så kan den bli nedstemt i det greske parlamentet. Usikkerheten rundt det greske utfallet har fått Tyskland til å kreve at det greske nasjonalforsamlingen må stemmer over avtalen innen mandag neste uke, ifølge Financial Times.

Usikkerheten større enn noen gang

Men timer før det avgjørende møtet så er usikkerheten større enn noen gang om de klarer å dra en avtale i havn. Hvis ikke kan det ende med katastrofe for Hellas. Pengefondet, EU og Eus sentralbank har tilbakeholdt rundt 7,2 milliarder euro – over 60 milliarder kroner – inntil den greske regjeringen godtar flere innsparingstiltak og skattereformer. Kriselånet utløper samme dag som Hellas skal ut med 1,5 milliarder euro til pengefondet. Uten kriselånet vil ikke Hellas klare å betale det de skylder.

Men selv om kreditorene er misfornøyde med det Hellas har vært villige til å stramme inn på så langt er finansminister Yanis Varoufakis tilsynelatende optimistisk om at en avtale kan bli nådd innen kort tid.

«Vi er på oppløpet i forhandlingene, som jeg håper skal bli de siste», uttalte finansministeren da han gikk på flyet til Brussel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt