NRK Meny
Normal

Det gjenstår mange timer med forhandlinger

Hellas lover å kreve inn mer skatt, men kreditorene tviler på at grekerne vil betale nok.

EUROZONE-GREECE/ An EU flag and a Greek national flag flutter as the ancient Parthenon temple is seen in the background in Athens

EU og Hellas fortsetter de intense forhandlingene om gjeld og betjening av gjeld.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

– I motsetning til Sofokles' tragedier tror jeg denne greske historien vil få en lykkelig slutt.

Dette var ordene til EU-president Donald Tusk da han gikk inn til toppmøtet i Brussel i dag.

– Arbeidet fortsetter, og det trengs nok fortsatt mange timer, sa Tusk.

BELGIUM-EU-SUMMIT

EU-president, Donald Tusk fikk vist at han både er en optimist og at almmendannelsen hans inkluderer klassisk gresk litteratur.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

I et annet møte sitter finansministerens i Eurosonen og forsøker å bli enig om hvordan Hellas skal klare å finansiere lån fremover.

I den greske pakken er vekten lagt på å heve skattene mens kreditorene ønsker seg kutt i offentlige utgifter. Den greske finansministeren Yanis Varoufakis kom til møtet med lapp med håndskrevne punkter som nyhetsfotografen til Reuters klarte å fange opp. Punktene inkluderte:

EUROZONE-GREECE/ Greek Finance Minister Yanis Varoufakis arrives at a Eurozone finance ministers emergency meeting on the situation in Greece in Brussels

Yanis Varoufakis kom til møtet i Eurosonen med et notat med en håndskreven skisse til løsning.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

* Betydelige innsparinger i pensjoner
* Fjerne risiko knyttet til tidlig pensjon
* Økning i innbetalinger av sosiale avgifter
* Harmonisering av skatter og avgifter

Les også: Hellas Vs Kreditorene: Knallhardt i innspurten før en avtale

Frist søndag eller kanskje senere

Hjulpet av Østerrikes finansminister er det tyske bankledere og politikere som fronter skepsisen til de greske forslagene.

– Aller siste deadline er søndag. Dagen før det det tyske parlamentet blir oppløst og siste mulighet til å godkjenne utbetaling av hjelp til Hellas, sa Østerrikes finansminister Hans Joerg Schelling.

Utbetalingen skal gjøre at Hellas kan betale sine avdrag til IMF, det internasjonale pengefondet. Spania har en mykere tilnærming.

– Finansministeriene er villig til å møtes så ofte som nødvendige for å få til en avtale, sa finansminister Luis De Guindleague.

Ulovlige lån

I Frankfurt uttalte den tyske sentralbanksjefen at han er usikker på om EUs lover tillater at den Europeiske sentralbanken kan fortsette å låne penger til greske banker som ikke kan låne andre steder.

– Disse bankene låner videre til en regjering i samme situasjon som dem selv, sa Jens Weidman.

Weidmann mener dette kan være i strid med EUs forbud mot å bruke sentralbanken til å finansiere regjeringer.

Utpressing

Samtidig hardner retorikken også hjemme i Aten hvor flere parlamentarikere i regjeringspartiet Syriza anklager kreditorene for å drive utpressing.

– Långiverne krever å bringe utslettende krav tilbake til forhandlingene. Dette viser at utpressingen av Hellas er i ferd med å nå et klimaks, sa partiets parlamentariske talsmann Nikos Filis.

I dette politiske landskapet skal den greske statsministeren Tsipras sammen med sin finansminister navigere frem til en løsning som kreditorene tror på og opinionen hjemme i Hellas kan kjøpe. Syriza vant valget på løfter om at tiden for ublu kutt definitivt var over.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt