Hellas hadde med ny betalingsplan til kreditormøte

Hellas' statsminister sier han har gitt kreditorene en realistisk reformplan, men spørsmålet er om den vil bli godtatt. I dag var det nok et krisemøte om gresk økonomi.

GREECE-EU-ECONOMY-POLITICS-DEBT

Den greske statsministeren, Alexis Tsipras, og finansminister Yianis Varoufakis har mange problemer de må finne ut av. I dag la Hellas fram en ny nedbetalingsplan, som de mener er realistisk. Om EU og bankene vil godta den, det er et annet spørsmål.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Hellas går inn i en veldig vanskelig måned. Før utgangen av juni må de betale 13 milliarder kroner i låneavdrag. I tillegg skal lønninger og pensjoner utbetales.

Men Hellas har ikke gitt opp å forhandle frem en ny avtale med kreditorene, der de kan få et kriselån på rundt 60 milliarder kroner. Men da må først reformer gjennomføres, og det har vist seg å være vanskelig å finne en reformplan som alle parter kan leve med.

I går møttes lederne for Den europeiske sentralbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF), Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande i Berlin. Der skal de ha blitt enig om å legge fram et endelig ultimatum for Hellas.

Den greske statsminister Alexis Tsipras sa tirsdag at de ikke ville vente på noe nytt forslag fra EU, ESB og IMF og at de derfor har oversendt en ny reformplanen.

– Vi har lagt fram en realistisk plan. Dersom de godtar den, vil det markere slutten på situasjonen med splittelse i Europa. Det er nå klart at det kommer an på dem om de vil omstille seg til realisme, sa Tsipras.

I en pressemelding sier EU i formiddag at de anser det som et godt tegn at Hellas nå har lagt frem nye planer.

Tidligere sa visefinansminister Yiannis Dragasakis at de ennå ikke har mottatt noen plan fra Berlin, men han understreket at Hellas ikke vil godta noe ultimatum.

– Hvis avtalen er dårlig for regjeringen, folket og landet, vil den ikke bli lagt fram for nasjonalforsamlingen. Da vil vi måtte holde valg, sier han.

Se URIX sin sending om den greske finanskrisen, sendt på NRK2 mandag 1. juni:

Hellas har nok en gang kniven på strupen og må bla opp 1,5 milliarder euro før juni er omme. Hvordan skal dette greske dramaet ende? Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Programleder er Gry Blekastad Almås.

SISTE NYTT

Siste nytt