Hopp til innhold

Hellas fikk nytt kriselån av EU på tampen

Fredag godkjente eurosonen en utbetaling på over 80 milliarder kroner til kriserammede Hellas, akkurat tidsnok til at landet kan betale nye gjeldsavdrag som forfaller. – Bedre for Hellas fremover, mener EU.

Bil med vaskemaskiner

MANGE ÅR MED KRISE: Sju og et halvt år med krise har ført til at mange grekere bor på gata. Hjelpeorganisasjoner har innredet egne biler med vaskemaskiner, slik at de hjemløse skal kunne få vasket klærne. Her en bil på en plass i Aten 14. mai i år.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

– Denne betalingen åpner et nytt kapittel for Hellas, sier Pierre Moscovici, som er EUs finanskomissær.

Hjemløse i Athen

Hjemløse i Athen venter 14. mai på at dagens måltid fra en hjelpeorganisasjon skal bli ferdig.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Ifølge Moscovici verdsetter de andre EU-landene den «utrolige» innsatsen Hellas har lagt ned for å stabilisere økonomien, skriver nyhetsbyrået AFP.

Han mener Hellas nå har gode utsikter til å kunne komme seg ut av kriseprogrammet, men at landet fremover bør ha fokus på jobber og investeringer.

Harde krav for å få penger

Betalingen, på 8,5 milliarder euro (rundt 83 milliarder norske kroner), er den tredje i rekken på samme sum som Hellas har fått av EU siden 2015.

Som takk for pengene, forplikter Hellas seg til å gjennomføre upopulære og tøffe kutt i offentlige budsjetter.

Den jevne greker har dermed blant annet måttet tåle både høyere skatt, privatiseringer og lavere pensjonsutbetalinger. Det har blant annet ført til voldsomme demonstrasjoner i gatene i Aten.

En mann går forbi en av de mange stengte butikker i Athen

En mann går forbi en av de mange stengte butikker i Athen 12. mai i år.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Spania stakk kjepper i hjula

Godkjenningen av kriselånet ble forsinket av Spania, som ikke vil godta at Hellas har anlagt sak mot europeiske eksperter, blant dem spanske tjenestemenn, som har jobbet med å utarbeide det greske privatiseringsprogrammet.

Kriselånet ble til slutt godkjent etter at gresk høyesterett tirsdag avviste søksmålet.

Ifølge EU har Hellas dermed oppfylt alle kravene for å få økonomisk hjelp i denne omgang.

– Regjeringen burde fortsette på samme måte for å bygge opp igjen en konkurransedyktig økonomi, og få investorene til å ha tillit til dem, sa Klaus Regling, som er direktør for EUs krisefond ESM.

Lesvos NRK 25/02

Disse flyktningene fikk sitt første møte med Europa på den greske øya Lesvos.

Foto: Tore Tollersrud / NRK

Hovedinngangsporten til Europa

En av de viktigste grunnene til den greske krisa er at Hellas fikk muligheten til billige lån da landet ble med i euroen. Dette førte til at den greske statsgjelda ble langt høyere enn i de andre kriserammede EU-landene.

Hellas har vært avhengig av lån fra EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB) for å unngå bankkollaps, og å bli kastet ut av eurosamarbeidet siden eurokrisa inntraff i 2010.

I tillegg har landet blitt preget av at hundre tusenvis av flyktninger og migranter har kommet til Hellas, som har vært hovedinngangsporten til Europa over havet.

Mange av dem har strandet i landet, uten å komme seg videre.

Hellas har ikke hatt mulighet til å håndtere situasjonen uten omfattende hjelp fra andre EU-land. Hjelpeorganisasjoner har vært bekymret for forholdene i flere av de greske flyktningleirene.

FILES-GREECE-EUROPE-MIGRANTS-PHOTOGRAPHY-MEDIA-AFP

I tillegg til egne problemer har Hellas tatt imot hundretusener av flyktninger fra Syria. En kvinne på øya Lesvos har tullet seg og barnet sitt inn i et varmeteppe etter å ha krysset havet fra Tyrkia.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt