Hellas får ikke forlenge lånet

Långiverne sier nei til å forlenge låneprogrammet til Hellas som utløper tirsdag. Det bekrefter eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

Alexis Tsipras

FIKK NEI: Hellas' statsminister Alexis Tsipras utlyste fredag en folkeavstemning om hvorvidt landet skal godta en avtale med sine kreditorer, og ba derfor om en forlengelse av låneprogrammet.

Foto: PAUL HANNA / Reuters

Fredag kunngjorde Hellas' statsminister Alexis Tsipras at han ønsket å avholde en folkeavstemning der det greske folket fikk avgjøre om de vil akseptere de strenge kravene som kreditorene i EU og IMF har stilt til Hellas.

Hellas mener kravene om reformer og kutt i bytte mot flere lånemidler var så harde at folket burde ta avgjørelsen.

Derfor ba Hellas långiverne fredag om en utsettelse for å holde folkeavstemningen 5 juli. Denne har nå långiverne avslått, bekreftet eurosjef Jeroen Dijsselbloem under en pressekonferanse i Brussel lørdag.

– Fristen for å betale det siste avdraget går ut tirsdag kveld. Vi vil møtes etter pressekonferansen for å diskutere videre skritt for å beholde styrken og stabiliteten i eurosonen, sier eurosjef Dijsselbloem.

Eurogruppen går dermed rett i nytt møte for å diskutere konsekvensene av avgjørelsen, uten Hellas.

Fikk tilbud om 5 måneders forlengelse

Eurogruppen holder møte lørdag, og den greske finansministeren Yanis Varoufakis fremmet her et ønske om en utsettelse så de kan holde folkeavstemningen neste søndag.

Kreditorene har nå sagt nei til ønsket og legger ansvaret på den venstreorienterte regjeringen, som de mener avbrøt forhandlingene om en ny låneavtale før de var ferdig fredag kveld.

– Vi beklager at forhandlingene ble avbrutt av grekerne, og at nye samtaler ikke er mulig, sier Dijsselbloem.

Det betyr at låneprogrammet utløper tirsdag 30. juni. Da har Hellas også frist på seg til å betale inn 1,6 milliarder, som landet ikke har.

Tilbød fem måneders forlengelse

Kreditorene i EU og IMF har tilbudt Hellas en fem måneders forlengelse av låneprogrammet og bistand på rundt 15,5 milliarder euro, inkludert de 7,2 milliardene som fortsatt står igjen i låneprogrammet.

Tsipras avviste vilkårene om reformer i arbeidsmarked, pensjonssystem og momsregime som utilstrekkelige og som et forsøk på å «nedverdige et helt folk».

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis mener Eurogruppens avslag skader gruppens troverdighet.

– Avslaget vil skade eurogruppens troverdighet som en demokratisk institusjon, og jeg frykter skaden er varig, sier Varoufakis til pressen i Brussel.

Ifølge AFP sier Varoufakis at de fortsatt er mulighet for at landet kan komme fram til en avtale med kreditorene, til tross for bruddet i forhandlingene.

SISTE NYTT

Siste nytt