NRK Meny
Normal

Hellas betalte gjeld med lånte midler

Greske myndigheter måtte ta av penger de har lånt av Det internasjonale pengefondet (IMF) for å betale avdrag til samme institusjon. Men også tilbakebetalingen av disse pengene forfaller om kort tid.

Alexis Tsipras

KNUSTE SPAREGRISEN: Statsminister Alexis Tsipras måtte ta av landets krisemidler for å betale avdrag av gjelda til IMF.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Det kan høres ut som en episode av Luksusfellen hvor noen tar opp kredittkortlån for å betale kredittkortgjelda si. Men omtrent sånn foregikk denne ukens avdragsbetaling fra det kriserammede Hellas til Det internasjonale pengefondet (IMF).

Ifølge Reuters tømte grekerne en nødkonto for å betale et avdrag på 750 millioner euro som lå til forfall.

650 millioner ble hentet fra kontoen, mens de resterende 100 millionene ble tappet fra fond hos lokale myndigheter og andre offentlige organer.

Fikk godkjenning

Som medlem av IMF er Hellas pålagt å ha en slik nødkonto som kun skal brukes i krisetilfeller og med godkjenning fra långiveren, opplyser den greske sentralbanken.

Ifølge en talsmann for sentralbanken var dagens løsning gjort i samråd med IMF.

Britene prøver å fremskynde sin folkeavstemning om EU. Hellas prøver å redde stumpene av sitt medlemskap. Står vi foran et brexit og et grexit fra EU? Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Programleder er Gry Blekastad Almås.

URIX: Hellas er tema i kveldens Urix. I tillegg skal det handle om britenes mulige EU-exit klokka 22.30.

Men nå har grekerne fått en ny utfordring, for ifølge IMFs regelverk må kontoen fylles opp igjen i løpet av noen uker for at landet skal overholde sine forpliktelser.

Finansminister Yanis Varoufakis sa mandag at den økonomiske situasjonen i landet fortsatt er prekær, og at de vil jobbe for å frigjøre ytterligere midler i nærmeste fremtid.

EU-møte

Det er stadig knyttet usikkerhet til om regjeringen i Hellas har nok penger i statskassa til å betale det de skylder IMF. Samtidig er det bekymring for om det er nok til å betale lønninger til offentlig ansatte og landets pensjonister i slutten av måneden.

Landet er fortsatt i diskusjoner med EU, Den europeiske sentralbanken, og IMF om vilkårene for at de skal få tilgang på 7,2 milliarder euro som de har fått tilsagn om å låne.

EUs finansministere møtes i dag for å diskutere den greske økonomien.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt