NRK Meny
Normal

Hellas åpner banker for pensjonsuttak

ATEN (NRK): Greske banker åpner onsdag, men det blir bare for pensjonister som skal få utbetalt pensjonen sin. – Jeg mener at Hellas burde ha godtatt tilbudet med det samme, sier grekere på gaten til NRK.

Minibankkø Hellas

HAMSTRER EURO: Allerede tidlig tirsdag morgen var det kø utenfor minibankene i Aten.

Foto: Gunn Evy Auestad, NRK

Ifølge meldingen fra det greske finansdepartementet vil 1.000 banker holde åpent fra onsdag og resten av uken for å sikre at pensjonister som ikke kan bruke minibankautomater får pengene sine.

Er din Hellas-ferie påvirket av krisen? Tips NRK på sosiale medier.

Pensjonister vil hver og en kunne ta ut 120 euro av banken denne uken. Det er ventet at bankene vil holde stengt fram til 6. juli for alle andre tjenester.

Mange grekere hadde klokka 08 lokal tid stilt seg i kø utenfor minibankene i Aten etter lovnader om at minibankene skulle fylles opp med euro innen tirsdag morgen.

Har ikke tillit

NRK snakker med en arbeider i et avistrykkeri, en pensjonist og en forretningsmann, som alle uttrykker mistillit over politikerne og skepsis til folkeavstemningen om EU-tilbudet førstkommende søndag.

– Jeg mener at Hellas burde ha godtatt tilbudet med det samme, selv om det betyr kutt i pensjoner og i lønnen til arbeidere i offentlig sektor. Det kan være en midlertidig løsning for å få landet vårt på fote igjen, sier forretningsmannen som NRK møter utenfor en aviskiosk i Aten tirsdag morgen.

– Jeg har ikke tillit til noen av politikerne, men minst av alt til Tsipras. Han har ført landet vårt inn i denne knipa. Det er på tide med et regjeringsskifte, sier grekeren, som ikke vil la seg navngi.

Grekerne som NRK har vært i kontakt med er også sinte og frustrerte over at regjeringa har stengt bankene i over en uke, og påpeker at redelige, voksne folk blir fratatt råderetten over egne penger.

60 euro pr dag

Kapitalkontrollen som er innført av den greske regjeringen, skal hindre at bankene blir tømt for penger av folk som vil sikre sparepengene sine mot en såkalt grexit. Grekere får nå kun lov til å ta ut 60 euro fra minibanker per dag.

Turister skal ifølge myndighetene kunne ta ut penger fra minibanker som normalt i tråd med egne bankers uttaksbegrensninger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt