– Trenger at Norge forteller hva det egentlig betyr å være utenfor EU

London (NRK): Britisk pro-EU organisasjon hentet inn Norges EU-minister for å advare mot britisk utmeldelse. – Vi trenger å vite hvordan det egentlig er, sier lederen til NRK.

Vidar Helgesen i London

BER BRITENE BLI: Vidar Helgesen er i London for å forklare britene hvorfor det er best at de blir i EU.

Foto: Espen Aas / NRK

Det var ikke et ledig sete igjen i møterommet hos Institute of Directors i morges, da den EU-vennlige organisasjonen «British Influence» hadde invitert Norge statsråd for EU- og EØS-saker, Vidar Helgesen til å tale. Overskriften var «Hvorfor en som aldri har vært med, mener at vi ikke må melde oss ut».

Og Helgesen forklarte om hvordan det var å være EØS-medlem, som betyr å ha innvandringen, innføre tre av fire lover, betale for markedsadgang, men ikke få være med å bestemme.

– Romantisk alternativ

I den til tider opphetede debatten om fortsatt britisk medlemskap i EU, trekker mange stadig frem Norge som et eksempel på at det går fint å stå utenfor, men det bildet vil leder Peter Wilding i «British Influence» til livs.

– Norge portretteres som et romantisk alternativ for britiske EU-motstandere, men vi trenger å vite hvordan det egentlig er, sier han til NRK.

Fullsatt sal hørte på Vidar Helgesen

FULLSATT: Det var mange som ville høre EU-minister Vidar Helgesen uttale seg om britisk EU-medlemskap.

Foto: Espen Aas / NRK

Helgesen understreker at EØS-avtalen har fungert godt for Norge, men stiller spørsmål ved om en slik modell ville fungere for Storbritannia med sine internasjonale ambisjoner. Etter talen understreket han også at Norge er best tjent med at Storbritannia forblir medlem:

– Jeg er her for å hevde en av de aller viktigste norske interessene i Europa i dag og det er at britene forblir i EU, sier Helgesen.

Ville stemt landet ut i dag

Debatten om Storbritannias medlemskap har pågått nesten like lenge som landet har vært medlem, men særlig de siste årene har den skutt fart. Ikke minst fordi det høyreorienterte britiske uavhengighetspartiet UKIP har tiltrukket seg store velgergrupper med sin kampsak om å forlate EU. Det har også gitt EU-motstanderne i regjeringspartiet de konservative stor innflytelse i debatten om en kommende folkeavstemning i spørsmålet.

Vidar Helgesen møtte også britenes EU-minister, David Lidington under besøket. Han dempet ned betydningen av debatten, og viste til at velgerne for tiden er mer opptatt av andre saker. Britene avholder nemlig parlamentsvalg 7. mai i år.

Beholder statsminister David Cameron makten, kan det bli folkeavstemning allerede neste år. I en meningsmåling nylig, sa om lag 51 prosent av de spurte at de ville stemt nei.

SISTE NYTT

Siste nytt