Hopp til innhold

Hele California blir bedt om å holde seg hjemme

40 millioner innbyggere i California blir bedt om å holde seg hjemme for å forhindre spredning av koronaviruset. Samtidig forter de seg for å beskytte delstatens mange hjemløse.

golden gate

Guvernøren i California, Gavin Newsom ber innbyggerne sine kun gå ut hvis det er helt nødvendig, og han stenger alt som ikke anses for å være livsnødvendig nå. Bildet er fra San Francisco.

Foto: Marie Roksund / NRK

Guvernør Gavin Newsom sier at innbyggerne i California kun kan gå ut hvis det er helt nødvendig, og stenger alt som ikke anses for å være livsnødvendig nå.

– De som jobber i kritiske sektorer bør gå på jobb. Dagligvareforretninger, apotek, banker og mer vil fortsatt holde åpent, skriver Newsom på Californias egne nettsider for tiltak mot covid-19.

Delstaten har nå 910 smittetilfeller og 19 dødsfall. California er den mest folkerike og den rikeste delstaten i USA.

Hjemløs i California

En hjemløs person i San Francisco tirsdag sliter med å følge myndighetenes pålegg. I området rundt San Francisco Bay er omkring 7 millioner mennesker nå pålagt å holde seg innendørs og kun gå ut for helt nødvendige ærend i tre uker framover.

Foto: Ben Margot

California vil beskytte hjemløse mot smitte

California har også USAs største hjemløse befolkning og har satt i gang med bygging av midlertidig husly for å isolere bekreftede koronasmittede.

Det er satt av 100 millioner for å gi de husløse midlertidig tak over hodet i krisetider, mens 50 millioner går til kjøp av husvogner og motell- eller hotellrom for isolasjon ved påvist smitte.

Foreløpig er det bare ett bekreftet dødsfall med påvist covid-19 blant delstaten Californias rundt 150.000 hjemløse, men myndighetene mener det er et spørsmål om tid før smitten sprer seg. De mener det må handles raskt.

Los Angeles

Bare i Los Angeles bor det fire millioner innbyggere som må holde seg hjemme. Ordfører Eric Garcetti sier de må gjøre dette for å redde liv.

Foto: APU GOMES / AFP

49 prosent økning i tilfeller i USA

Antall personer som har fått påvist koronavirus i USA økte med 49 prosent fra onsdag til torsdag, fra 9.270 til 13.795 personer, melder nettstedet Worldometers.

Av de amerikanske delstatene er New York mest berørt, med 5367 bekreftede smittetilfeller, en økning på 77 prosent fra onsdag, og 34 dødsfall hittil, viser USA-tallene til Worldometers.

New York sliter også med mangel på smittevernutstyr. Ordfører Bill de Blasio sier at byen om to-tre ker er tom for medisinsk utstyr.

Ifølge ordføreren trenger byen tre milloner masker, 50 millioner operasjonsmasker, 15.000 respiratorer i tillegg til annet smittevernutstyr, skriver CNN.

USA advarer også alle sine statsborgere mot å reise utenlands, og ber alle om å komme hjem om muliig. Det er myndighetenes strengeste reiseråd, og amerikanere som ikke returnerer nå må belage seg på å bli utenlands på ubestemt tid.

SISTE NYTT

Siste nytt

Reagerer på Marin-kritikk: – Det er jo ikke et problem

En ny festvideo av Sanna Marin har satt Finlands statsminister under hardt press. Marin hasteinnkalte til pressekonferanse og kunngjorde at hun har tatt en narkotest.