NRK Meny
Normal

Hedret Sydney-gisseloffer med solsikker

I dag minnes Australia de to drepte etter gisselaksjonen i Sydney. Samtidig advarer landets statsminister mot nye aksjoner og holder terrorberedskapsnivået «høyt».

Tori Johnson sin båre på vei ut av kirken i Sydney

Med gule solsikker på den hvite kisten ble kafeeier Tori Johnson hedret da hans kiste ble båret ut av St Stephen’s Uniting Church i Sydney i dag.

Foto: JASON REED / Reuters

Bare noen få hundre meter fra kafeen der eier Tori Johnson og juristen Katrina Dawson mistet livet for en uke siden samlet flere hundre mennesker seg for å delta i den 34 år gamle kafeeieren sin gravferd.

Overlevende deltok

Med gule solsikker på den hvite kisten ble mannen som blir hyllet som en helt i Australia båret ut av St Stephen’s Uniting Church. Rundt kirken stod folk tett i tett og sørget sammen med familien.

Også flere av de overlevende etter gisselaksjonen deltok i gravferden.

Johnson mistet livet da han angrep Man Haron Monis som holdt flere av de 17 gislene fanget i kafeen hans i over 15 timer. Johnsons innsats har av mange blitt trukket frem som helt avgjørende for at ikke flere mistet livet da den sinnsforvirrende gisseltakeren begynte å skyte inne i kafeen.

Blomsterhavet utenfor kafeen der den tragiske hendelsen fant sted har vokst for hver eneste time siden forrige mandag, men i dag begynte frivillige å fjerne de mange tusen blomstene siden det er ventet et kraftig regnvær inn over den australske storbyen i julehøytiden.

Frivillige fjerner blomster etter gisselaksjonen i Sydney

Flere frivillige har i dag startet med å fjerne blomsterhavet utenfor Lindt cafe i Sydney.

Foto: PETER PARKS / Afp

Holder beredskapsnivået høyt

I dag ber også landets statsminister Tony Abbott publikum være på ekstra vakt når de nå går inn i juletida.

– Jeg understreker at beredskapsnivået holdes høyt, noe som innebærer at det er en risiko for nye terrorangrep. Australsk etterretning har plukket opp en økende mengde terrorsnakk i etterkant av hendelsen i forrige uke, sier Abbott.

I juleferien vil det blant annet bli styrket vakthold rundt havneområdet i Sydney, der blant annet operahuset står.

I helgen uttalte også amerikanske utenriksmyndigheter at hendelsen i Australia var en ekstra påminnelse om at publikum må være på vakt i juleferien

Senere i dag vil det bli holdt en minneseremoni for trebarnsmoren Katrina Dawson som også mistet livet i gisselaksjonen.

Tori Johnson og Katrina Dawson mistet livet i gisselaksjonen i Sydney

Katrina Dawson og Tori Johnson hylles som helter i Australia etter den tragiske hendelsen for en uke siden der begge mistet livet.

Foto: JASON REED / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt