Hedret Sydney-gisseloffer med solsikker

I dag minnes Australia de to drepte etter gisselaksjonen i Sydney. Samtidig advarer landets statsminister mot nye aksjoner og holder terrorberedskapsnivået «høyt».

Tori Johnson sin båre på vei ut av kirken i Sydney

Med gule solsikker på den hvite kisten ble kafeeier Tori Johnson hedret da hans kiste ble båret ut av St Stephen’s Uniting Church i Sydney i dag.

Foto: JASON REED / Reuters

Bare noen få hundre meter fra kafeen der eier Tori Johnson og juristen Katrina Dawson mistet livet for en uke siden samlet flere hundre mennesker seg for å delta i den 34 år gamle kafeeieren sin gravferd.

Overlevende deltok

Med gule solsikker på den hvite kisten ble mannen som blir hyllet som en helt i Australia båret ut av St Stephen’s Uniting Church. Rundt kirken stod folk tett i tett og sørget sammen med familien.

Også flere av de overlevende etter gisselaksjonen deltok i gravferden.

Johnson mistet livet da han angrep Man Haron Monis som holdt flere av de 17 gislene fanget i kafeen hans i over 15 timer. Johnsons innsats har av mange blitt trukket frem som helt avgjørende for at ikke flere mistet livet da den sinnsforvirrende gisseltakeren begynte å skyte inne i kafeen.

Blomsterhavet utenfor kafeen der den tragiske hendelsen fant sted har vokst for hver eneste time siden forrige mandag, men i dag begynte frivillige å fjerne de mange tusen blomstene siden det er ventet et kraftig regnvær inn over den australske storbyen i julehøytiden.

Frivillige fjerner blomster etter gisselaksjonen i Sydney

Flere frivillige har i dag startet med å fjerne blomsterhavet utenfor Lindt cafe i Sydney.

Foto: PETER PARKS / Afp

Holder beredskapsnivået høyt

I dag ber også landets statsminister Tony Abbott publikum være på ekstra vakt når de nå går inn i juletida.

– Jeg understreker at beredskapsnivået holdes høyt, noe som innebærer at det er en risiko for nye terrorangrep. Australsk etterretning har plukket opp en økende mengde terrorsnakk i etterkant av hendelsen i forrige uke, sier Abbott.

I juleferien vil det blant annet bli styrket vakthold rundt havneområdet i Sydney, der blant annet operahuset står.

I helgen uttalte også amerikanske utenriksmyndigheter at hendelsen i Australia var en ekstra påminnelse om at publikum må være på vakt i juleferien

Senere i dag vil det bli holdt en minneseremoni for trebarnsmoren Katrina Dawson som også mistet livet i gisselaksjonen.

Tori Johnson og Katrina Dawson mistet livet i gisselaksjonen i Sydney

Katrina Dawson og Tori Johnson hylles som helter i Australia etter den tragiske hendelsen for en uke siden der begge mistet livet.

Foto: JASON REED / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.