Hopp til innhold

Dyrker digital valuta: – Vanlige banker er som hestedrosjer sammenliknet med dette

BERLIN (NRK): På «Room 77» i Berlin møtes bankmotstanderne som har tatt det kontantløse livet et langt steg videre fra minibankkort og nettbank.

Jörg Platzer

BITCOIN-KAFÉ: Jörg Platzer er innehaver av Berlin-kafeen «Room 77», og Bitcoin-entusiast på sin hals.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Det er torsdag kveld og fullt av folk på «Room 77», en populær kafé i bydelen Kreutzberg i Berlin. En kveld i måneden arrangerer kaféen «Stammtisch» for Bitcoin-entusiaster, og tilhengerne av den digitale valutaen strømmer til – ikke bare fra ulike deler av Tyskland, men også fra utlandet.

«Room 77» var et av de første fysiske brukersteder for Bitcoin i hele verden, og kaféen er et internasjonalt begrep blant entusiastene. Bitcoin er en digital mynt, som ble innført for fem år siden og som i dag har mer en to millioner brukere verden over.

Mobiltelefon

PÅ MOBILEN: Bitcoins kjøpes på nettet og lages i en 'elektronisk lommebok' på mobil, brett eller PC.

Foto: Scanpix

Blant de besøkende denne kvelden er britiske Erik Garrison. Han er kommet for å møte likesinnede, og for å prøve kaféens nye pengeautomat for Bitcoins – den første i sitt slag i Tyskland.


– Jeg har vært opptatt av fenomenet Bitcoin en tid, og nå vil jeg gjerne prøve denne valutaen for å lære hvordan den fungerer. Jeg vil kjøpe noen Bitcoins for euro på automaten her, og deretter betale regningen med digitale penger, bare for å ha opplevd det, sier han.

– Dette er fremtiden

Det spesielle med denne digitale valutaen er at et nettverk av brukere på internett erstatter dagens sentralbank. Bitcoins kjøpes fra vekslingssteder på nettet, omtrent som man kjøper aksjer, og de oppbevares i en såkalt elektronisk lommebok på egen PC eller mobil.

Tallet på brukere har passert to millioner, og innehaveren av «Room 77», Jörg Platzer, er ikke i tvil om dette er fremtiden.

– Tenk deg at jeg kan sende et hvilket som helst beløp til ethvert menneske på planeten i løpet av ett sekund. Det spiller ingen rolle hvilket land det er, og hvilken kapitalkontroll som gjelder. Det er også likegyldig om banken ønsker å gi denne personen en konto. Han kan uansett bruke Bitcoin.

Og den gamle data-nerden og rockeren sparer ikke på kruttet når han lovpriser de digitale pengene.

– Bitcoin er finansiell «punk-rock». Det våre banker tilbyr av tjenester er som en hestedrosje mot et kampfly sammenlignet med Bitcoin, gliser han.

Hater bankene

Room 77

FØRST UTE: «Room 77» i Berlin var ett av de første fysiske brukersteder for Bitcoin i verden.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Og nettopp forholdet til bankene er et viktig argument for tilhengerne av Bitcoin. Det er ingen overdrivelse å si at Bitcoin-entusiastene som vanker på «Room 77» hater bankvesenet, og innehaveren Jörg Platzer mener dette er en utbredt holdning her i Tyskland.

– Folk flest er begynt å hate bankene. Jeg så nettopp en undersøkelse, som viser at 70 prosent av befolkningen heller går til tannlegen enn til banken, sier han.

Jörg Platzer mener finanskrisen og bruken av folkets penger for å redde bankene er en viktig grunn til at så mange nå omfavner den nye valutaen.

Raul Rochas

RISIKABEL: – Bitcoin er for risikabel, mener professor Raul Rochas ved 'Freie Universität' i Berlin, og vil fortsatt ikke anbefale den nye valutaen for folk flest.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Vi som bruker Bitcoin har et grunnleggende samfunnssyn som går ut på at banker og finansinstitusjoner har alt for stor makt. Vi mener at disse institusjonene må få mindre makt og bli mindre viktige enn de er i dag, blant annet fordi vi alle tar det for gitt at det er vi skattebetalere som må redde bankene også når den neste krisen rammer oss, sier han.

Det handler om frihet

Jörg Platzer mener at Bitcoin er kommet på et perfekt tidspunkt. En ting er finanskrisen og misnøyen med bankene, men minst like viktig er de store overvåkningsskandalene som er blitt avslørt det siste året, sier han.

– Vi har fått vite at vi alle blir komplett overvåket av amerikanske NSA og andre lands hemmelige tjenester. I tillegg må vi gi fra oss store mengder finansdata til banker og finansinstitusjoner, og de overvåker oss jo også, sier han.

Og han slår fast at frihet er et viktig begrep for brukere av Bitcoin.

Bitcoin

HAR TROEN: Bitcoin-entusiastene har klokkertro på at de digitale pengene blir fremtidens viktigste betalingsmiddel.

Foto: Scanpix

– Selvsagt er ordet «frihet» skrevet med store bokstaver på Bitcoins fane. Du kan gjerne si at det å bruke Bitcoin uttrykker en bestemt livsanskuelse og et bestemt samfunnssyn. Bitcoin er «upolitiske penger», fordi politiske myndigheter ikke kan påvirke denne valutaen. Og for oss er frihet når det gjelder bruk- og overføring av penger like viktig som ytringsfriheten, sier Jörg Platzer, innehaver av «Bitcoin-kaféen» Room 77 i Berlin.

Professoren advarer

NRK forlater Bitcoin-entusiastene i Kreutzberg, og drar til bydelen Dahlem, der Berlins «Freie Universitet» holder hus. Vi møter Raul Rojas, opprinnelig fra Mexico, som er professor i informatikk, og ekspert på temaet digitale penger. Han ser på den nye valutaen som et interessant eksperiment, og han understreker at Bitcoin egentlig bygger på samme grunnlag som vanlige penger.

– Penger er det som mennesker aksepterer. Det er samfunnets aksept av pengesedler eller Bitcoins som forvandler disse objektene til penger, sier han.

Likevel mener professor Rojas at det er for tidlig å anbefale denne valutaen for folk flest. Kursen er svært ustabil, og det er mange som har tapt pengene sine på å handle med Bitcoins.

– Nesten halvparten av vekslingsstedene på internett er gått konkurs de siste årene. Og hvordan dette har skjedd er uklart. Det verste eksemplet er firmaet MtGox, som for et år siden sto for 70 prosent av all Bitcoin-veksling i verden. Fra den ene dagen til den andre ble selskapet bare borte, og tusener av Bitcoin-eiere mistet pengene sine, sier han.

Fra Euro til Bitcoin

Protest mot MtGox

STORE TAP: Tusener av mennesker mistet pengene sine da verdens største Bitcoin-vekslingssted, MtGox i Tokyo, forsvant fra markedet.

Foto: Scanpix

Tilbake på «Room 77» er britiske Erik Garrison klar til å bruke stedets Bitcoin-automat.

– Det er første gang jeg gjør dette, så jeg er veldig spent på hvordan det virker, sier han.

På mobilen sin har han opprettet en «elektronisk lommebok», og han gir fra seg koden ved å scanne den på en liten skjerm på automaten. Deretter legger han inn en 20 euro-seddel, og i løpet av sekunder forvandles den til digitale Bitcoins på telefonen.

Og senere på kvelden kan han gå til disken på «Room 77» og betale regningen på 14 euro og 80 cents - med sine nyinnkjøpte digitale penger.

– Er dette noe vil du fortsette med?

– Vel, i den grad jeg har bruk for det. Men man trenger jo steder som aksepterer denne nye valutaen, og foreløpig er tilbudet nokså begrenset, sier han.

Les også: Bitcoin bikket 1000 dollar
Les også: Kjøpte leilighet for internettpenger

SISTE NYTT

Siste nytt