NRK Meny
Normal

Hastemøte om Nord-Korea i Sikkerhetsrådet

Medlemmene i FNs Sikkerhetsråd møtes til hastemøte om Nord-Korea tirsdag kveld. USA ber Kina og Russland om å samarbeide om en sterk fordømmelse etter rakettoppskytingen over Japan.

U.S. Ambassador to the United Nations Nikki Haley comments as she arrives for a Security Council meeting at United Nations Headquarters in New York

Håper på samarbeid fra Kina og Russland under hastemøte i Sikkerhetsrådet i kveld. USAs FN-ambassadør Nikki Haley etter ankomst i FN-hovedkvarteret i New York tirsdag.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Det er Sør-Korea, Japan og USA som har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd i kveld. Bakgrunnen er Nord-Koreas oppskyting av en rakett over Japan natt til i dag, en handling som møter fordømmelse fra en hel verden.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier at nok er nok. Hun håper at Kina og Russland vil jobbe sammen med resten av medlemmene i Sikkerhetsrådet når hastemøtet tar til i kveld norsk tid.

– Det Nord-Korea har gjort er uansvarlig og uakseptabelt. Ingen nasjon i verden skal oppleve å få raketter skutt mot seg slik 130 millioner japanere nå har opplevd, sier USAs FN-ambassadør.

Det er ventet at Sikkerhetsrådets medlemmer vil komme med en sterk fordømmelse av regimet i Pyongyang. Håpet er at landene vil diskutere ytterligere tiltak mot Nord-Korea.

AP Explains North Korea Guam

Sterke reaksjoner etter at Nord-Korea avfyrte en rakett over Japan natt til tirsdag. Bildet viser en rakett oppskyting fra 22 mai i år, da Nord-Korea testet en rakett kalt 'Pukguksong-2'.

Foto: AP

Strenge sanksjoner

Hastemøtet kommer mindre en måned etter at Sikkerhetsrådet enstemmig innførte svært strenge sanksjoner mot Nord-Korea. Den gang gikk Kina og Russland med på å godta en resolusjon om økonomiske sanksjoner som vil ramme Nord-Korea hardt. Landet ble nektet å eksportere fisk og andre sjøprodukter samt kull og mineraler.

De sanksjonene har rammet opp mot en tredel av eksportinntektene til Nord-Korea, ifølge eksperter. Kina er den største mottakeren av varer fra Nord-Korea. Myndighetene i Beijing har lovet å overholde løftet om å ikke kjøpe nevnte produkter fra Nord-Korea.

Japanere i tilfluktsrom

Mange japanere nord i landet våknet tirsdag morgen til varsling om et mulig angrep og beskjed om å søke dekning. Mellomdistanseraketten gikk over Japan og landet i Stillehavet grytidlig tirsdag morgen japansk tid.

Japans statsminister Shinzo Abe snakket med USAs president Donald Trump på telefon etter nordkoreas rakettoppskyting. Sammen med Sør-Koreas president ble de to lederne enige om å legge mer press på Nord-Korea og be om et hastemøte i Sikkerhetsrådet.

øver å søke dekning

Japanske skolebarn løper til tilfluktsrommet ved en skole i Oga nord i Japan. Bildet er fra en øvelse 17 mars i år.

Foto: Jun Hirata / AP

Ber om dialog

FNs generalsekretær António Guterres sier handlingen undergraver sikkerheten og stabiliteten i regionen. FN-sjefen fordømmer rakettoppskytingen og ber Kim Jong-un om å overholde internasjonale forpliktelser. Guterres ber regimet om å gå i dialog med verdenssamfunnet.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer det han omtaler som Nord-Koreas aggressive missiltest over Japan.

Bristepunktet er nådd

Kina mener spenningen har nådd bristepunktet.

– Situasjonen er på bristepunktet og nær ved å bli en full krise. Samtidig gir dette mulighet for å gjenåpne fredssamtaler. Vi håper alle parter nå vil vurdere hvordan spenningen kan dempes, slik at det kan bli fred og stabilitet på den koreanske halvøya, sier det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Hua Chunying.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt