NRK Meny
Normal

Frisøren Peter må stjele strøm før å overleve: – De må kjenne denne slummen på kroppen

JOHANNESBURG (NRK.no) Frisøren Josef prøver å få endene til å møtes i en improvisert salong i et skur i Johannesburg. Men verken han eller kundene er imponert over politikernes innsats for å stoppe fattigdommen.

Radøy i fristørstolen

Sverre Tom Radøy i stolen hos frisør Jacob i Alexandra township, Johannesburg.

Foto: NRK

I Revlon hair saloon er stemningen god. Håret til NRKs korrespondent er tynt fra før, nå skal det bli kort i et frisørlokale av heller sparsom karakter – men med lun stemning. En sort presenning rundt fire stolper. Blikktak over fem kvadratmeter jordgulv. Plastolene er det hull i. Speilet er knust. En bøtte med pomade, menn har valget mellom to klippemaskiner avhengig av hvor skallenært friseringen skal være.

Jacob i frisørsalongen sin i Alex township, Johannesburg

INNEHAVER: Jacob i frisørsalongen han driver i Alex township, Johannesburg.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Innehaveren Peter ler, men neida – det er visst ikke NRKs utsendtes manglende manke som får ham til å le. Han synes det gøyalt med en hvit mann i salongen sin. Ved siden av sitter Joseph. Han får en enda tettere klipp av barbereren Johannes.

Men god stemning betaler ikke regningene – for salongen går ikke rundt økonomisk.

Tjuvkopling og tjuvgods

Peter er bekymret for de lave inntektene. Av og til får han nok til et måltid, men det er ikke alltid, selv om utgiftene er lave. Pomaden er tjuvgods, det er strømmen også, de koblet seg bare på.

Som alle andre i Alex, en av de eldste townshipene i Johannesburg, den nærmeste fra velstanden rett der bortenfor. Fattigstrøket Alexandra vokser seg frodigere, renere og tryggere for hver dag. Folk bygger på de små husene, litt business, tilbud om dekkskifte og kanskje en cola.

Det er umulig å få jobb. Vi har blitt lovet arbeid og bolig, men ingenting har skjedd.

Joseph. Arbeidsledig, bor i Alexandra township, Johannesburg

Rundt Jacobs salong er det tristere. Den ligger i ytterkanten av Alex , et av 20.000 lealause skur, med åpen kloakk, rotter og søppelet som ligger og gjærer i sola.
Husk Mandela, stem på ANC. Zuma ser ned fra valgplakaten på lyktestolpen. Han har de mørke brillene på.

Joseph er ikke fornøyd.

– Det er umulig å få jobb. Vi har blitt lovet arbeid og bolig, men ingenting har skjedd, sier han.

Det sitter en guttunge med store øyne på gulvet med mine grå hår som snø på skuldrene. Han er åtte år, og har et stort smil om munnen. Han har fått låne storebrors mobiltelefon. Han vil ikke si hvorfor han ikke er på skolen. Telefonen har et spill.

Gutt 8 år i Alex township

Lillebroren til Joseph skulker skolen, og sitter på gulvet ved siden av Radøy og spiller mobildataspill.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK


Vi minner Joseph om gårsdagens valg. ANC ligger an til å få 62 prosent av stemmene.


– Det er bra nok, det er ikke nødvendig med et større ANC, men de må gjøre mer for innbyggerne. Politikerne blir rikere, mens vi som stemmer dem inn, blir fattigere, sier han, mens han stryker hånden over skallen.

Peter, Joseph og Jacob, de var alle misfornøyd med Mandelas etterfølger Tabo Mbeke. De er langt fra Zumas disipler, men faderen var stor.

– Han var bra, men fikk for kort tid. Han ville gjort mye for oss om han hadde fortsatt, sier Joseph.

Joseph

Josef var skolens smarteste. Han droppet ut etter noen år, nå går han på dopet Nyoape er en billig baldning av hth, caocain og masse annet som får deg bort i 5-6 timer.

Politisk uenighet i salongen

Peter har fortsatt klippetro på partiet. Han vil ikke svikte partiet han kaller nasjonen, på grunn av en tåpelig president eller to. Selv støtter han ingen, det er bare tomme løfter.

– Det må komme en uavhengig kandidat som kjenner hvordan der er å leve i denne slummen før noe forandres, mener han.

Det må komme en uavhengig kandidat som kjenner hvordan der er å leve i denne slummen, før noe forandres

Josef, arbeidsledig, bor i Alexandra township

Jacob vil ha Julius Malema, lederen i det nye parti EFF – de økonomiske frihetskjemperne – inn i sterk posisjon.

– Det er en flink gutt, selv om partiet hans ikke er bra. De vil heve de laveste lønningene med 100 prosent, de statsansattes med 50, sier han.

Det skal betales ved å nasjonalisere industri og gruvedrift, og ekspropriere land, uten kompensasjon. Lederen kaller seg førstekommanderende. Partiets general heter Napoleon. EFF er et venstrepopulistisk parti ingen i salongen stemmer på. Det er nytt, men får en god slump seter i nasjonalforsamlingen etter onsdagens valg.

Jacob, Peter og en ny kunde som gjerne ville være med på bildet

Jacob, Peter og en ny kunde som gjerne ville være med på bildet.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK


Joseph stemte ikke. Han stemte ANC i 1999. Det fikk holde, når ingen gjorde noe for de fattigste allikevel. Men klippe seg, det gjør han, selv om han ikke vet når neste måltid kommer, eller hvor han kommer til å innta det. Han sier at du kan glemme å få deg jobb, om du ikke er velstelt.

Håret er klipt. Stemningen bedre enn resultatet strengt tatt skulle tilsi. Visst var det lite hår der fra før, men Peter hadde ikke noe godt håndlag med maskinen. Han ler og sier han gjerne skulle hatt friserlæra. Joseph har gått hjem, Jacob har tjent mer enn på lenge. Guttungen har fått leke med et dataspill der flymaskiner mister passasjerer, og vet hva han vil bli når han blir stor – pilot.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt