Hårfin balanse på Cuba

HAVANNA (NRK): Utenriksminister Børge Brende fra Høyre la ned blomster på Revolusjonsplassen i Havanna. Revolusjonshelten Che Guevara er fortsatt viktig på Cuba.

Brende legger ned krans i Havanna
Foto: Gro Holm / NRK

Utenriksminister Børge Brende hadde valgt gjestene med omhu da han inviterte en gruppe bloggere, aktivister og moderate regimekritikere til frokost i Havanna.

Det var folk som balanserer på en fin line mellom de hardbarkede opposisjonelle og Castro-regimet, og møtet var i seg selv et politisk signal.

– Jeg møtte dere først, sa Brende ved slutten av frokosten.

Da hadde han fått en kjapp innføring i situasjonen for de lesbiske, homofile, biseksuelle og transer på Cuba.

Han hadde hørt hvordan det er å være kritisk blogger i et land der bare noen få prosent har adgang til internett, og en av de første uavhengige tenketankene, Cuba Posible, hadde presentert sitt syn på president Obamas ønske om å normalisere forholdet.

Vil bedre forholdet til USA

– Det åpner opp muligheten for å endre forholdet til USA, og det åpner for mer likevekt inne i landet, mellom de kreftene som i dag er polariserte, sier Roberto Veiga fra Cuba Posible.

Måten å uttale seg på er preget av årtier med balansegang, der flere tusen mennesker anholdes på politisk grunnlag hvert år.

Før dagens møte med Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez ga Brende uttrykk for at USA med sin over 50 år lange blokade er medansvarlig for manglende politiske reformer på Cuba.

Rodriguez beskrev på sin side møtet som en milepæl i forholdet til Norge. Men uttale seg til norske media? Nei, der stanset åpenheten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.