NRK Meny
Normal

Livsvarig fengsel for tibetanere

En domstol i Kina dømte i dag 17 tibetanere til fengselsstraffer på mellom tre år og livstid. Samtidig setter Kina betingelser for å snakke med Dalai Lama.

Lhasa, Tibet 14. mars 2008

Fra protestene i Lhasa 14. mars i år.

Foto: AP

De 17 ble arrestert under protestene i Tibets hovedstad Lhasa forrige måned, melder kinesiske myndigheter, som sier de vil møte Dalai Lama hvis han får stanset alle voldshandlinger før Beijing-OL.

De 17 som ble dømt i dag, var stilt for retten i Lhasa, tiltalt for å ha medvirket i voldshandlinger i Tibets hovedstad 14. mars, skriver det statlige nyhetsbyrået Xinhua i en kort melding.

"Åpen rett"

Dette er de første som blir dømt etter urolighetene og demonstrasjonene mot kinesiske myndigheter i Tibet og andre steder i Kina. Myndighetene sier at rettssaken var "åpen", og ble fulgt av over 200 tilhørere. Det er ventet flere rettssaker.

Det antas at rundt 150 mennesker ble drept da politiet slo hardt til mot til dels voldelige demonstranter. Kinesiske myndigheter opererer med et langt lavere tall på drepte, og har sagt at "18 uskyldige sivile" ble drept av demonstrantene.

Dialog

Ett av hovedkravene til demonstranter over hele verden har vært at Kina åpner en dialog med tibetanernes eksil-leder Dalai Lama.

Og samme dag som dommene over tibetanerne falt, sender Kinas myndigheter en klar melding til Dalai Lama om å benytte mulighetene som de planlagte nye møtene mellom hans utsending og Kinas representanter innebærer.

Men betingelsen for at de vil møte Dalai Lamas utsending, er at alle voldshandlinger i Tibet opphører før OL i Beijing 8. august.

Kina har beskyldt Dalai Lama, som lever i eksil i India, for å ha oppfordret til voldshandlinger og protester.

Tibets frihetskamp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt