Hopp til innhold

Voldsomme gatekamper i Istanbul

Protester mot nedleggelse av et historisk parkområde i Istanbul har utløst voldsomme gatekamper mellom opprørspoliti og demonstranter.

Demonstrantene protesterer mot beslutningen om å legge ned Gezi-parken i hjertet av Istanbul, Taksim, og i stedet bygge et stort kjøpesenter og flere hus der.

Flere hundre demonstranter har gjennom hele uken slått leir i det historiske parkområdet. Opprørspolitiet i Istanbul har brukt tåregass og vannkanoner for å spre demonstrantene som svarte med steinkasting, melder den tyrkiske avisen Milliyet.

Flere har blitt såret, deriblant ett parlamentsmedlem og flere journalister, i de voldsomme gatekampene i Istanbul. En ung kvinne måtte opereres i hodet etter brudd på hjerneskallen.

Pågår harde gatekamper i Istanbul

Det pågår i skrivende stund opptøyer og gatekamper i Istanbul. Tidligere i kveld var flere tusen mennesker samlet i paradegaten Istiklal og protesterte mot byggeplanene og myndighetene.

Avisen Hürriyet melder at det fremdeles pågår voldsomme gatekamper mellom demonstranter og opprørspolitiet enkelte steder i Istiklal. Avisen Star beskriver stedet som en «slagmark» natt til lørdag.

Ifølge avisen Posta er det «krigstilstander» i Istanbul sent fredag kveld. Flere gater i nærheten av Taksim preges av voldsomme sammenstøt og det ser ut til å fortsette gjennom natten, skriver avisen.

Opptøyer i Istanbul

SE VIDEO: Demonstranter protesterer mot at den siste parken i Istanbul skal bli kjøpesenter.

Kaster stein og flasker mot politiet

Hundevis av demonstranter kjemper fremdeles i nærliggende gater.

Rasende demonstranter har satt opp barrikader i flere gater og kaster steiner og flasker på opprørspolitiet, som forsøker å spre dem med tåregass, vannkanoner og batonger.

Det er foreløpig ukjent hvor mange som har blitt skadet i kampene i Istanbul. Over 60 personer har blitt arrestert, ifølge Istanbuls ordfører Huseyin Avni Mutlu.

Demonstrasjoner flere steder i Tyrkia

Samtidig pågår det demonstrasjoner i andre byer i Tyrkia også. Ifølge Posta har 10.000 mennesker samlet seg i byen Izmir for å vise sin støtte. Her er det fredeligere protester der demonstrantene roper:

– «Over alt er det motstand, over alt er Taksim, i solidaritet med demonstrantene på Taksim-plassen i Istanbul».

Flere hundre mennesker har også samlet seg i sentrale områder i byene Ankara, Konya og Zonguldak.

TURKEY-PROTESTS/ Riot police use tear gas to disperse the crowd during an anti-government protests at Taksim Square in central Istanbul

Tyrkisk opprørspoliti avfyrer tåregass mot demonstranter i sentrum av Istanbul.

Foto: Murad Sezer / Reuters/NTB Scanpix

– Stopper byggeplanene

Statsminister Recep Tayyip Erdogan sa tidligere fredag at regjeringens beslutning er tatt og ikke ville bli endret, ifølge nyhetsbyrået Anatolia.

Ved 21-tiden skriver imidlertid flere aviser at en begjæring om å stoppe byggeplanene i det historiske parkområdet, har fått et flertall i en lokal domstol.

Dermed blir byggingen av et kjøpesenter og flere hus i parken stoppet inntil et endelig vedtak foreligger.

Prøvde å nå frem til regjeringspartiets kontor

I Ankara har politiet fredag kveld tatt i bruk tåregass mot demonstranter som prøvde å nå fram til regjeringspartiet AKPs hovedkontor, melder den regjeringsvennlige avisen Zaman.

Dette skjedde etter at regjeringskritiske demonstranter var blitt angrepet av politiet i Istanbul tidligere på dagen.

Demonstrantene i hovedstaden Ankara var for det meste unge tilhengere av det opposisjonelle Republikanske folkeparti CHP.

Opprinnelig hadde de samlet seg til en tidligere planlagt protest mot restriksjoner på salg av alkohol.

TURKEY/ A demonstrator falls after being hit by water cannon used by riot police to disperse the crowd during a protest against the destruction of trees in a park brought about by a pedestrian project, in Taksim Square in central Istanbul

En demonstrant går over ende etter å ha blitt truffet av strålen fra en vannkanon.

Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB Scanpix

«Occupy Taksim Park»

Demonstrasjonen i Istanbul begynte mandag som en protest mot at myndighetene har gitt tillatelse til å bygge et stort kjøpesenter og flere hus i den siste grønne lungen i det kommersialiserte området.

Mandag ble det hogd ned trær i Gezi-parken, og etter det har flere hundre demonstranter okkupert parken. Protestene har eskalert i dagene som har fulgt.

Kunstnere, aktivister og atskillige venstrefløyspolitikere har besøkt protestleiren for å vise deres støtte til «Occupy Taksim Park», og aksjonen har vokst i takt med politiets forsøk på å kaste okkupantene ut av parken.

Massiv regjeringskritikk

Protestene er organisert gjennom sosiale medier og har ifølge flere tyrkiske aviser utviklet seg til en plattform for en mer generell kritikk av regjeringen og regjeringspartiet AKP.

Twitter og Facebook brukes aktivt for å avtale tidspunkter og møtesteder for protestene, og det er flere tusen som uttrykker at de ønsker å delta i demonstrasjonene.

Det ryktes samtidig om at sosiale medier tidvis har vært utilgjengelig enkelte steder i Istanbul og Ankara fredag kveld.

Tidligere i mai støtte opprørspoliti sammen med titusener av demonstranter som blant annet er kritiske til regjeringens holdning til krigen i nabolandet Syria og myndighetenes skjerpede alkoholpolitikk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.