NRK Meny
Normal

Harde kamper i Pakistan

Det har brutt ut harde gatekamper mellom politi og demonstranter i den pakistanske byen Lahore i dag.

Demonstranter brenner en buss i Lahore i Pakistan.
Foto: ASIF HASSAN / AFP

Politiet har tatt i bruk tåregass og køller mot demonstranter som kastet stein.

Flere politimenn er skadet, melder Associated Press, og bilder viser regjeringsmotstandere slått til blods av politiets batonger. Det er ikke kommet meldinger om dødsfall.

- Kom og bli med

Opposisjonslederen Nawaz Sharif klarte tidligere i dag å flykte fra husarresten som myndighetene hadde ilagt ham, og deltok i demonstrasjonene.

Les: Nawaz Sharif trosser husarresten

Søndag morgen opplyste polititalsmenn at Sharif, som er fradømt retten til å inneha politisk valgte verv, hadde fått husarrest i tre dager, men kort tid etter utfordret opposisjonslederen myndighetene.

– Kom og bli med. Jeg forlater huset, la oss marsjere hånd i hånd, det er på tide at vi kommer oss ut i gatene, sa den tidligere statsministeren før den skuddsikre bilen hans rullet ut av porten til boligen i Lahore.

I morgentimene hadde opprørspoliti omringet Sharifs hus, men de greide tilsynelatende ikke å stanse opposisjonslederen som ble ledsaget av et stort følge med sikkerhetsvakter og tilhengere.

Video nsps_upload_2009_3_15_18_12_51_753.jpg

Sharif trosser husarresten. Trykk på bildet for å se video.

Den tidligere statsministeren hadde planer om å tale til sine tilhengere utenfor høyesterettsbygningen i Lahore. Men i stedet satte kolonnen hans kursen for hovedstaden Islamabad.

– Islamabad er vår skjebne. Vi reiser mot Islamabad, sa Sharif til den private TV-kanalen Geo mens kolonnen tilsynelatende fremdeles kjørte gjennom Lahores gater søndag kveld.

En skadet demonstrant blir tatt av politiet i Lahore, Pakistan.

En skadet demonstrant blir tatt av politiet i Lahore.

Foto: EMILIO MORENATTI / AP

Sammenstøt

Om lag 10.000 mennesker fulgte søndag Sharifs oppfordring og demonstrerte i Lahore. Mange av dem er jurister som anklager president Asif Ali Zardari for å bryte løftet om å gjeninnsette dommerne som ble sparket av forgjengeren Pervez Musharraf i 2007.

– Responsen fra folk er helt utrolig. Dette er et gyllent øyeblikk i Pakistans historie. Dette er opptakten til en revolusjon, mener Sharif.
Store politistyrker tok i morgentimene i bruk tåregass og køller mot steinkastende demonstranter. Ifølge øyenvitner ble flere titalls personer såret.

– Politiet avfyrte flere skudd både utenfor og inne i høyesterettsbygget, sier Hanif Goraya, som ble truffet av et av skuddene.
– Det var både jurister, politikere og polititjenestemenn blant de sårede, opplyser han.

Flere hundre demonstranter skal være pågrepet de siste dagene, blant dem lederen for juristenes aksjon, Aitzaz Ahsan.

– Politistat

En talsmann for regjeringen benekter at Sharif var satt i husarrest og hevder at det kun var satt i verk tiltak for å beskytte ham. Men dette blir avvist av Sharif.

– Hele landet er omgjort til en politistat. De sperrer alle veier, de bruker alle slags ulovlige taktikker, tordnet han søndag.

Hvorvidt opposisjonslederen kom til å klare å ta seg til hovedstaden Islamabad, var derimot usikkert.

Myndighetene har stengt veiene som leder ut av Lahore, med gigantiske konteinere. Sharifs tilhengere begynte imidlertid å forsøke å fjerne dem ved hjelp av kraner.

Samtidig har tungt væpnede soldater stengt av hovedveien inn til Islamabad, forteller en AFP-korrespondent.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt