NRK Meny
Normal

Harde kamper i København

Omkring 1000 demonstranter samlet seg torsdag kveld ved Nørrebro i København. Demonstranter kastet flasker og brostein mot politiet, som svarte med tåregass.

Demonstrasjoner i København
Foto: Jens Nørgaard Larsen / SCANPIX

Politiet sperret av flere steder i byen for å blokkere ute og avskjære demonstrantene, skriver dr.dk. 

Rundt 190 personer er blitt arrestert.

Reportere fra flere danske nettsteder melder om opphetet stemning, og hele området minner om ren kampsone. Flere biler og containere er satt i brann.

Demonstrasjonene spredte seg til flere gater omkring i København, og politiet skal ha tilkalt forsterkninger fra omkringliggende distrikter. Det ble brukt tåregass for å spre demonstrantene.

Det er ventet tilreisende støttedemonstranter til Danmark, fra Tyskland. I kveld er det store ødeleggelser i byen etter opptøyene.

Sørgemarsj

Et nytt demonstrasjonstog dro fra rådhusplassen i København sent torsdag kveld. Demonstrantene beveget seg mot Vester Voldgade, og markeringen så ut til å gå fredelig for seg. Det var svært få politifolk til stede, ifølge avisa Politiken.

Mellom 1.000 og 2.000 deltakere bar blomster, fakler og tre hvite likkister i det som ble beskrevet som en sørgemarsj. Demonstrasjonstoget skulle etter planen ende ved Folkets Park på Nørrebro.

Samtidig var store politistyrker travelt opptatt i Christiania, hvor det fortsatt brant en rekke bål og hvor flere biler ble forsøkt påtent tidligere på kvelden.

 

Jernring rundt Nørrebro

Politiet i København la en jernring rundt Nørrebro tidligere i dag, etter opptøyene. De sperret torsdag kveld av Nørrebro-gaten ved Ungdomshuset.

Bakgrunnen for opptøyene startet etter at politiet tok kontroll over det omstridte Ungdomshuset på Nørrebro etter en lynrask aksjon i dag tidlig. Etter en stund brøt det ut kamper mellom politiet og demonstranter.

Situasjonen spent

Informasjonssjefen i København-politiet, Flemming Steen Munch, sier til Danmarks Radio at situasjonen er spent, og forbereder københavnerne på at det kan ta tid før situasjonen er normal igjen. Alt av busser og og privatbiler er stanset i området rundt Nørrebro.

Politiet har i løpet av torsdagen arrestert rundt 190 demonstranter som har opphoildt deg i og utenfor Ungdomshuset, skriver Politiken. Tre personer skal ha kommet til skade.

Venter nye demonstrasjoner

Aksjonene skal fortsette i tre dager, og den siste dagen er det trafikken som skal gjennomgå, ifølge planen.

Og igjen klokka 22.00 er det meningen aktisvistene skal samlers på Rådhusplassen i København sentrum.

Talspersoner for Ungdomshuset sier at sympatisører fra blant annet Tyskland og Sverige er på vei til København for å vise sin støtte.

Byrådsleder Ritt Bjerregaard avbryter nå sin ferie i Norge, og vender tilbake til København i kveld, opplyser hennes pressetalsmann.

Startet i formiddag

Ungdommer, flere av dem maskerte, begynte i formiddagstimene å kaste brustein og flasker mot politiet.

Ungdommene forsøkte å bryte politiets blokade, mens politiet på sin side tok fram køllene og presset aktivistene tilbake. Kort tid etter ble det meldt at politiet sto på hustaket og hadde kontroll.

Flere demonstranter ble pågrepet, og tilskuere ble bedt om å forlate området. Det var ennå uklart om hva som er skjedd inne i huset, men to ambulanser kom til stedet, og ambulansepersonell tok seg inn i huset. 

Gatebråk i København
Foto: Mogens Flindt / SCANPIX

Helikopter

En talsmann for politiet bekreftet tidligere at politiet var begynt å trenge inn i det okkuperte huset. Det ble brukt vannkanoner, og et helikopter landet på hustaket, ifølge øyenvitner.

Politiets aksjonen startet ved 7-tiden, og det så ut til at de møtte liten motstand. En times tid senere ble det imidlertid meldt om kamper. Da hadde beskjeden om politiets aksjon nådd støttespillere over hele byen via internett.

«Ryddingen er i gang!» sto det skrevet på forsiden til Ungdomshusets hjemmeside. Beskjeden fungerte som et startsignal til en 24-timers beredskapsplan som betyr aksjoner over hele den danske hovedstaden.

Tredagers aksjon

Det oppfordres både til kamper mot politiet og mer fredelige arrangementer andre steder i byen. Gategjøgling og barrikader skal skape oppmerksomhet om det okkuperte huset og ungdommens krav om å få et nytt.

Ungdomshuset har i lang tid vært okkupert av aktivister som har hatt flere konfrontasjoner med politiet. De har blant annet støtte fra Blitz-miljøet i Oslo, og under en demonstrasjon i desember ble flere nordmenn pågrepet av politiet og kastet ut av Danmark. Aksjonen utartet til opptøyer med omfattende hærverk mot butikker og biler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt