Harde kamper i flere libyske byer

Flere skal være drept i kamper mellom styrker lojale overfor Muammar al-Gaddafi og de libyske opprørsstyrkene i flere byer søndag.

Libyske opprørere i dekning for raketter og bomber fra Gaddafi-lojale styrker ved Misrata

Libyske opprørere ligger i dekning for raketter og bomber fra Gaddafi-lojale styrker ved Dafniyah ved Misrata, hvor det har vært harde kamper.

Foto: Hassan Ammar / Ap

En av byene er opprørskontrollerte Zintan, hvor Gaddafi-lojale styrker skal ha brukt tungt skyts. Zintan ligger sørvest for hovedstaden Tripoli.

Minst syv opprørere ble drept og 49 såret i byen, og Gaddafi-styrkene skal ha skutt raketter, opplyser en journalist fra nyhetsbyrået AFP.

I tillegg ble et kjøretøy med opprørere ble sprengt i lufta da den ble truffet av en rakett i landsbyen Ryana utenfor Zintan.

Kamper i oaseby

Opprørskilder opplyser til AFP om andre kamper i Berber-fjellene sørvest for Tripoli og i byen Yafran.

For første gang siden opprøret mot Gaddafi-regimet startet i februar, har det vært sammenstøt mellom stammestyrker og Gaddafi-lojale styrker i oasebyen Sabha.

NATO uttalte søndag at de foretar seg «nødvendige handlinger» for å beskytte sivile.

Snikskyttere på tak

13 opprørssoldater og sivile er drept etter to dager med kamper i byen Zawiyah, ifølge opprørerne.

Zawiyah ligger vel 50 kilometer vest for Tripoli. Byen var kontrollert av opprørerne en periode i februar, men ble senere gjenerobret av Gaddafis soldater.

(Saken fortsetter under bildet)

Libyske opprørere tok kontroll over byen Yafran 6. juni

Libyske opprørere fra da de tok kontroll over byen Yafran 6. juni. Det har søndag igjen vært kamper i byen.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

– Voldsomme kamper finner sted nå. Regjeringsstyrkene har fått forsterkninger, og de øker i antall, sa en talsmann for opprørsstyrken i byen.

– Mange snikskyttere er plassert på taket av bygninger og moskeer. De utgjør den største trusselen mot byens innbyggere, opplyste talsmannen, som kaller seg Ibrahim.

– Opprørerne gjør ikke fremgang

Regjeringens talsperson Mussa Ibrahim erkjente at det hadde vært kamper ved Zawiyah, men sier at opprørerne er slått tilbake.

Ifølge Ibrahim har Gaddafi-styrkene tatt full kontroll over området mellom Ajdabiyah i øst og grensen mot Tunisia i vest.

– Det finnes lommer av motstand. Opprørerne der er ikke flere enn vel hundre. Hæren har drept noen av dem, tatt andre til fange og forhandler om at andre skal overgi seg, sa Ibrahim ifølge AFP.

Han gjentok at regimet avviser å ha samtaler om at Gaddafi kan forlate landet.

(Saken fortsetter under bildet)

Opprører forbereder et angrep på Gaddafi-lojale styrker ved Dafniyah ved Misrata

Opprører forbereder et angrep på Gaddafi-lojale styrker ved Dafniyah ved Misrata.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Seks drept ved Misrata

Seks opprørere ble drept ved frontlinjen i Dafniyah vest for den opprørskontrollerte byen Misrata søndag, opplyser ambulansepersonell til nyhetsbyrået Reuters.

Misrata ligger rundt 200 kilometer øst for hovedstaden Tripoli. Opprørerne har presset regjeringsstyrkene ut av byen og kjemper mot de Gaddafi-lojale soldatene i utkantene av byen.

Byen har vært beleiret i flere måneder av Gaddafi-lojale styrker, som har stengt av alle innfartsårer fra land. Sjøveien er det eneste måten å komme seg ut av byen på.

(Saken fortsetter under bildet)

En libysk opprørssoldat med et parti ammunisjon ved frontlinjen sør for Misrata

En libysk opprørssoldat med et parti ammunisjon ved frontlinjen sør for Misrata.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Trolig har over 1000 mennesker blitt drept i Misrata siden krigen startet i februar. Blant disse er flere hundre sivile, opplyste legen Khaled Abu Falgha ved Hekma-sykehuset i Misrata tidligere i juni.

Gaddafi-lojale styrker har de siste dagene satt i gang en ny storoffensiv mot byen.

Mellom 10.000 og 15.000 mennesker er drept på begge sider i Libya siden kamphandlingene startet for fire måneder siden, anslår FN.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt