Hopp til innhold

– Avtalen kommer til å gå hardt utover mange på Kypros

Den norske forretningsmannen Jens Wilhelmsen tror avtalen mellom EU og Kypros som redder kypriotiske banker vil gå hardt ut over både arbeidsplasser og landets troverdighet.

Jens Wilhelmsen

Jens Wilhelmsen leder riggselskapet Songa Offshore som siden 2009 har drevet fra Kypros. Han er redd for at mange konkurser vil følge i kjølvannet av bankredningsavtalen mellom EU og Kypros.

Foto: NRK

Jens Wilhelmsen leder riggselskapet Songa Offshore, som i 2009 flyttet hovedkontoret for selskapet fra Norge til Kypros.

Han tror ikke nattens avtale gir en slutt på krisen og problemene.

– En avtale måtte til, så det er bra de har kommet til enighet. Men selve avtalen er ikke bra for Kypros, selv om alternativet hadde vært verre, sier Wilhelmsen til NRK.

Med avtalen som ble klar i natt, bidrar Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU med 10 milliarder euro i kriselån til Kypros. Landet selv kommer opp med 5,8 milliarder.

Og det er de 5,8 milliardene euroene som Kypros skal bidra med – og måten deler av beløpet skal fremskaffes på – som skaper storm.

Over og under 100.000 euro

Avtalen innebærer nemlig at Kypros' nest største bank Laiki Bank blir lagt ned og flere tusen ansatte mister jobben. I tillegg kommer de største kundene i banken til å måtte tåle store tap.

Kunder med innskudd på under 100.000 euro i Laiki Bank får pengene i sin helhet overført til Bank of Cyprus.

Innskudd på over 100.000 euro, som ikke er beskyttet av EUs bankgarantifond, vil bli frosset og benyttet til å nedbetale bankens gjeld. Kontoinnehavere kan få hele innskuddet radert. Samlet gjelder dette 4,2 milliarder euro.

Også innskudd over 100.000 euro i Bank of Cyprus fryses, og eierne må trolig ta vesentlige tap når banken skal restruktureres.

Kypros har vært kjent som et skatteparadis, og en stor del av de 70 milliardene euro som er plassert i kypriotiske banker, tilhører utlendinger eller utenlandske selskap. En tredjedel av milliardene antas å stamme fra Russland.

Russlands president Vladimir Putin har da også beordret nøye gransking av avtalen, samtidig som han vil se på betingelsene for lån Russland har gitt Kypros.

Konkurser vil komme

Wilhelmsen tror ringvirkningene av avtalen kommer til å være svært negative for Kypros som nasjon.

– Landet kommer til å ha store utfordringer fremover, med tap av arbeidsplasser og selskaper som forsvinner, sier han.

Det kommer til å gå ut over både nasjonale og internasjonale selskaper.

– Selskap som har store penger plassert i de to bankene, får en betydelig sanering av sin arbeidskapital. Dermed kommer man til å se mange konkurser i det kypriotiske forretningslivet fremover. Serviceindustrien som landet har bygget opp rundt finansnæringe bli lammet, og mange arbeidsplasser i de to bankene vil gå tapt.

– Samtidig, selv om det ikke er noen ideell avtale, de to store bankene som nå er satt under administrasjon er også de som har hatt og har de største problemene. De må rekapitaliseres og restruktureres, men det er synd at dette vil komme til å gå utover det lokale forretningslivet.

– Men løsningen er bedre enn at alle bankene ble tatt under ett, fordi det finnes banker på Kypros som driver bra og som ikke har tapt penger, sier Wilhelmsen.

Kypros som skatteparadis

Kypros har bygget seg opp som en base for internasjonalt finans- og næringsliv, med gunstige skatteregler blant annet. Men det er også flere grunner til at øystaten har blitt attraktiv.

– Gunstig lovgivning og skattesatser er selvsagt faktorer man vurderer når man skal velge sted for å etablere selskap. Men også tilgangen til kvalifisert arbeidskraft og gode kommunikasjonsmuligheter er vesentlig. Kypros er også attraktivt for investorer som må å forholde seg til forskjellige jurisdiksjoner, sier Jens Wilhelmsen.

– Da det ble bestemt at vi skulle flytte fra Norge, så vi på hvor det er best infrastruktur og mulighetene til å få kvalifisert personell for den typen selskap vi driver. Kypros ligger også mellom Europa, Asia og Afrika og for oss som driver rigger i et internasjonalt marked, ligger Kypros som et sentrum, sier Wilhelmsen.

Usikkerheten brer seg til Sør-Europa

Det store spørsmålet i kjølvannet av avtalen er hvor mange internasjonale selskap som nå vil melde flytting fra Kypros.

– Alle som jobber innen finansnæringen kommer nok nå til å revurdere om de vil fortsette å være der, og veldig mange vil nok forsøke å finne andre alternativer. I hvert fall i det korte løp.

– For hvis man ikke kan være sikker på banksystemet, er det en stor usikkerhetsfaktor i enhver drift. Luxembourg vil da være et alternativt sted å vurdere.

– Men når man ser på det store bildet, vil jeg si at Tyskland har utvist en maktarroganse som er ganske unik, godt støttet av Finland.

– Det som nå har skjedd, kommer til å skape stor usikkerhet blant andre land i EU-samarbeidet, som også sliter økonomisk. Jeg tror ikke folk som har penger i banker i Spania, Italia og Portugal kommer til å føle seg sikre på at bankinnskuddene deres er sikre i fremtiden.

I den akutte situasjonen som Kypros har befunnet seg, har myndighetene stengt bankene, i frykt for akutt kapitalflukt.

– Men det kommer til å bli trøkk i morgen, sier Jens Wilhelmsen og henviser til at bankene etter planen åpner igjen tirsdag.

Ansatte får ikke lønn

Selv er ikke Wilhelmsens selskap berørt av den kypriotiske bankkrisen.

– For oss i Songa betyr ikke det som skjer så mye. Vi er et internasjonalt selskap og har ikke mer innskudd på Kypros enn det vi trenger i arbeidskapital til kontoret, hvor vi har 36 personer.

– Men de igjen blir veldig påvirket, fordi flere av dem har både lønninger og oppsparte midler i kypriotiske banker. Og så lenge bankvesenet er stengt, kan vi ikke betale lønninger. Men nå sies det at bankene skal åpne i morgen, så da håper vi det løser seg, sier den norske lederen.

Wilhelmsen sier at spørsmålet om også Songa skal flytte virksomheten vil komme.

– Men vi får først se på virkningene av det som nå har skjedd, før vi tar en avgjørelse, sier han.