Klarte å stoppe kritisk lekkasje fra romstasjon

400.000 meter over bakken ble to astronauter i dag sendt ut i verdensrommet for å forsøke å stanse en alvorlig ammoniakklekkasje fra Den internasjonale romstasjonen (ISS). I kveld norsk tid melder ISS at reparasjonen var vellykket.

Astronauter forsøker lørdag å stoppe en alvorlig ammoniakklekkasje fra Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Se video av astronautene ved romstasjonen ISS som forsøker å stoppe den alvorlige ammoniakklekkasjen.

Ammoniakklekkasjen ble oppdaget på utsiden av romstasjonen torsdag.

Lørdag klokken 14 norsk tid startet astronautene med å inspisere romstasjonen fra utsiden og forsøke å stoppe lekkasjen fra kjølesystemet. Operasjonen var planlagt å skulle vare i seks og en halv time, men klokken 19 norsk tid er budskapet fra ISS at reparasjonen har vært vellykket og resultatet er klart:

«Ingen lekkasje!»

Mekket 400 kilometer over bakken

Romstasjonen har lekket i flere år, men lekkasjen ble dramatisk forverret på torsdag.

Derfor ble dagens inspeksjon vedtatt på kort varsel, og to av astronautene, Chris Cassidy og Tom Marshburn, ble i dag sendt ut på en såkalt «emergency spacewalk» i verdensrommet for å reparere romstasjonen, som er 400 kilometer over bakken.

De to astronautene har skrudd løs et panel på ISS, installert en reservepumpe til romstasjonens kjølesystem og lagt til nytt kjølemiddel, melder Reuters.

Mens Cassidy og Marshburn jobbet på utsiden av romstasjonen, følger Chris Hadfield, som leder gruppen med totalt seks astronauter som for tiden er på ISS, nøye med fra innsiden.

twitter opplyste Hadfield ved 18.30-tiden norsk tid at astronautene har fått beskjed fra NASAs kontrollsenter i amerikanske Houston om å sette igang ammoniakk-strømmen gjennom den nyinstallerte pumpen. «Vi krysser fingrene,» skriver Hadfield.

En halvtime senere følger han opp med en ny melding om at installeringen av den nye pumpen har vært vellykket:

«Ingen lekkasje! Vi henter Tom og Chris inn igjen.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Astronautene Chris Cassidy og Tom Marshburn ved ISS

Astronautene Chris Cassidy og og Tom Marshburn i aksjon utenfor romstasjonen lørdag.

Foto: - / Afp

NASA: Mannskapet er ikke i fare

Ifølge NASA hadde mannskapene ved ISS sett hvite flak med ammoniakk flyte av sted fra romstasjonen.

– Faktisk har de en svært alvorlig feil, sa Vladimir Solovjov ved den russiske delen av romstasjonen til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Til tross for lekkasjen har Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA opplyst på sine nettsider at ingen av mannskapet på ISS er i fare, og at romstasjonen fungerer som normalt.

NASA sa på forhånd at reparasjonen ikke var nødt til å gjøres nå, men at de valgte å undersøke det fordi mannskapet er rutinert, samt at de ville utnytte situasjonen mens lekkasjen var synlig.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Nyhetsbyrået AFP melder at Russland og USA skal møtes for å diskutere det som nå blir omtalt som en «veldig alvorlig» ammoniak-lekkasje fra Den internasjonale romstasjonen (ISS). Hør lydloggen fra verdensrommet hvor astronaut Chris Hadfield rapporterer inn lekkasjen.

Astronaut Chris Hadfield rapporterer om lekkasje på Den internasjonale romstasjonen

Seks astronauter på romstasjonen

Ammoniakk brukes til å kjøle ned utstyr i forbindelse med romstasjonens strømforsyning, ifølge NASA.

Hver enhet med solcellebatterier har et eget kjøleanlegg.

Den internasjonale romstasjonen er en stor romstasjon i lav bane rundt Jorden. ISS er bemannet med seks astronauter og kosmonauter og brukes til forskning.

Stasjonen eies av USA og Russland, i samarbeid med europeiske land, Japan og Canada.

SISTE NYTT

Siste nytt