NRK Meny
Normal

Datafeil skapte store fly-forsinkelser

En feil på en server stengte luftrommet over London i ettermiddag. – Det er helt kaos og fullt av passasjerer, forteller Lars Kullerud som er en av flere hundre forsinkede passasjerer.

British Airways-fly på bakken ved Heathrow

Alle fly står på bakken både på Heathrow og i resten av London på grunn av et strømbrudd.

Foto: Odd Andersen / Ap

Etter et par timer med fullstendig stengt luftrom over London, skal nå datafeilen som forårsaket trøbbelet, ha blitt fikset.

Spesielt Hethrow, men også de øvrige flyplassene i nærheten opplevde at fly enten ble satt på bakken, eller at de måtte omdirigere ankommende fly.

– Vi har egentlig ikke fått så mye informasjon, bare at det kan hende flyplassen blir stengt utover kvelden, sier Lars Kullerud.

Lars Kullerud i Nordforsk

Lars Kullerud er på vei hjem fra Canada, men har blitt sittende i London på grunn av stengt luftrom.

Foto: Nordforsk/Nordisk ministerråd

Han var først forsinket etter en flytur over Atlanterhavet, og etter litt ventetid på London Heathrow ser det ut til at turen hjem til Kristiansan, via Oslo, blir enda lenger enn planlagt.

Nå kan det se ut som om Kullerud kan komme seg hjem i løpet av kvelden, men det er fremdeles usikkert hvor mange fly som har blitt rammet totalt.

Like over klokken 18.00 fredag kveld opplyser Heathrow airport til BBC at 50 flyvninger er kansellerte som følge av de tekniske problemene.

Datasvikt får skylda

Det var tekniske problemer hos sentralen som kontrollerer lufttrafikken, som resulterte i at luftrommet i første omgang var stengt frem til klokken 20.00. Det er europeiske luftfartsmyndigheter som besluttet at luftrommet skulle stenges helt som følge av datasvikt.

Flyplassen Heathrow opplyser til nyhetsbyrået Reuters at det kommer til å bli forsinkelser i flyavgangene i Storbritannia på grunn av de tekniske problemene, det viste seg raskt at det var en feil på en server hos sentralen i Swanwick.

– Det har vært en svikt i serveren for London-området. Ingeniører jobber med problemet, og mer informasjon vil komme når den er tilgjengelig, opplyste Eurocontrol i en uttalelse fredag ettermiddag.

Utsetter flyvninger fra Norge

Også planlagte avganger fra Norge til London står nå på vent inntil videre.

– Vi sender ikke av gårde fly som skal til London før vi får beskjed om at luftrommet er åpnet igjen. Dette gjør vi for å avhjelpe situasjonen i London, sier vakthavende direktør Torgeir Landevaag ved Oslo lufthavn til NTB.

Landevaag vet ikke hva som skjer med de flyene som skulle til London og som allerede var på vingene da luftrommet ble stengt.

Måtte omdirigere fly

Det er uvisst hva som skjer med flyene som allerede er på vei til London, i tillegg til hovedflyplassen Hethrow var også Gatwick og Stansted til dels rammet.

BBC opplyste rundt klokken 17.30 at trafikken begynte å ta seg opp til det normale igjen, men at det er meldt om lange køer med fly som ventet på å ta av.

(NRK/NTB)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt