NRK Meny
Normal

Har snakket med Maryam på telefon

Svensk politi blir nå mer og mer sikre på at fire år gamle Maryam har forlatt landet.

Maryam på forsiden av Expressen

Maryam er førstesidestoff på svenske aviser i dag. Nå befinner trolig fireåringen seg i Irak.

Foto: Helge Carlsen / NRK

NRK.no-reporter Helge Carlsen i Malmö
Foto: NRK

Malmö-politiets Charley Nilsson opplyser ved 14-tiden at de i løpet av formiddagen har fått nye opplysninger som styrker mistanken om at fire år gamle Maryam befinner seg i Irak.

– Jentas mor har blant annet snakket med personer i Irak og har også fått snakket med datteren, opplyser Nilsson.

Overfor NRK.no kan ikke Nilsson utdype hva de to har snakket om:

– Det vet jeg ikke, men det er opplysningene fra morens samtaler med personer i Irak som gjør at vi tror datteren befinner seg der, sier Nilsson til NRK nå i ettermiddag.

Maryam Ali Abdulhadis mor Wafa Haider Kalaf sa til VG i dag at ektemannen hennes hadde fortalt henne at datteren ble hentet til ham i Irak.

– Han forklarte at Maryam har det bra, men at hun skal til Irak. Hvordan og hvor hun er nå, vet vi ikke, sier Haider Kalaf til avisen.

I god behold

Svensk politi er nå ganske sikre på at Maryam som forsvant fra Gustav Adolfs torg i Malmö på nyttårsaften er i god behold i Irak.

Charlie Nilsson

Charley Nilsson

Foto: SVT

– Selv om det nå er ganske sikkert at jenta er i god behold, fortsetter vi etterforskningen av forbrytelsen. Vi må prøve å finne ut hva som ligger bak dette, sier Nilsson.

Politiet vil få klarhet i hvordan jenta kom seg ut av landet og hvem som kan være innblandet. De etterlyser derfor fortsatt vitner som kan ha fått med seg noe av det som skjedde på nyttårsaften.

Politiet har blant annet etterlyst en kvinne som gikk sammen med en jente i nissedrakt fra torget 00.15 nyttårsaften. Politiet tror hun kan ha gjort viktige observasjoner, men hun har så langt ikke meldt seg.

– Vi jobber også med å gå gjennom opptak fra overvåkningskameraer og private videoopptak fra torget, men så langt har det ikke framkommet ny informasjon, forklarer Nilsson til NRK.no.

Politiet har blant annet stasjonert en patruljebil ved Gustav Adolfs torg hvor publikum kan henvende seg med tips.

Stor leteaksjon

Maryam var sammen med sin tante og flere andre slektninger på Gustav Adolfs torg i Gamle staden i Malmö da hun forsvant, bare noen minutter etter midnatt nyttårsaften.

Siden da har store politistyrker saumfart sentrumsområdet av Malmö i håp om å finne jenta.

Dykkere fra brannvesenet har undersøkt kanalene rundt torget, og det politifolk har sjekket kirkegårder og offentlige toaletter uten å finne spor av fireåringen.

Ettersom fireåringen nå høyst sannsynlig er i Irak, er søket etter henne avsluttet av Malmöpolitiet.

De vurderer nå å kobe inn Interpol for å bistå i etterforskningen.

– Men det er klart at det blir kronglete når hun befinner seg utenfor Norden og Schengen-området, sier Nilsson som ikke kan si noe om de har hatt kontakt med irakiske myndigheter.

– Vi jobber framfor alt med å hente inn tips fra folk som kan ha sett noe, sier Nilsson til NRK.no.

Politibil ved Gustav Adolfs torg

Politiet er stasjonert ved Gustav Adolfs torg for å ta i mot tips fra publikum.

Foto: Helge Carlsen / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt