NRK Meny
Normal

Skjerper sikkerheten: – Vi følger nøye med på situasjonen

De norske styrkene i Afghanistan har skjerpet sikkerheten i leiren, og følger fortsatt situasjonen nøye etter at en norsk soldat ble såret i et granatangrep forrige uke.

Camp Meymaneh

Den norskledede leiren i Maimana ble beskutt av en rakett fredag. Torsdag ble en norsk soldat skadd da det ble kastet en håndgranat inn i leiren. Forsvaret følger nå situasjonen nøye, og har skjerpet sikkerheten.

Foto: Lars Kroken / Hærens Kommunikasjonsavdeling

De norske styrkene i Afghanistan har skjerpet sikkerheten rundt leirene sine etter opprøret som herjer i landet i kjølvannet av koranbrenningen på en amerikansk militærbase.

Nå følger Forsvaret nøye med på situasjonen, ifølge John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter.

– Vi har hatt en teoretisk og fysisk gjennomgang av sikkerhetstiltak for å se om det er ting som kan sikres bedre. Vi gikk også gjennom praktiske rutiner for hvordan personellet skal opptre, sier John Espen Lien til NRK.

Uro etter koranbrenning

Oberstløytnant John Espen Lien

Oberstløytnant John Espen Lien.

Foto: Torbjørn Kjosvold

Den amerikanske koranbrenningen på en militærbase i Afghanistan i forrige uke, har satt sinnene i kok i Afghanistan. Flere kopier av muslimenes hellige bok skal ha blitt brent sammen med avfall på basen. Det har vært voldsomme protester i etterkant som har kostet flere mennesker livet.

Torsdag angrep demonstranter den norske leieren i Maimana, og en norsk soldat ble såret. Det ble kastet stein inn i leiren, og demonstrantene satte kjøretøy i brann. Troppene inne i leiren brukte tåregass og sjokkgranater og skjøt skremmeskudd for å spre demonstrantene.

På lørdag ble to amerikanske NATO-soldater drept inne i det afghanske innenriksdepartementet.

– Får bevege seg på begrenset område

Den norske ledelsen i Maimana har hatt grundige sikkerhetsgjennomganger i de norske leirene, blant annet ble det innført enkelte begrensninger for å bevege seg utenfor leirene. De har øvd ekstra på rutinene med hver enkelt soldat i leiren.

– Det har vært en gjennomgang av de rutinene vi har. På torsdag kom noen av demonstrantene inn gjennom det ene gjerdet. Vi tettet gjerdet, og gikk gjennom hvordan vi kan hindre den situasjonen fra å skje igjen, sier han.

Også fredag ble den norske leiren utsatt for angrep. En rakett ble avfyrt mot den norske leiren, men ingen ble skadd i angrepet.

Ifølge Forsvaret var det en type rakettdrevet granat som ble skutt fra høydedragene nord for leiren.

Ni drept i selvmordsangrep

Minst ni mennesker ble drept og flere ble såret i et selvmordsangrep ved flyplassen i Jalalabad øst i Afghanistan mandag, opplyser politikilder.

Maimana ligger cirka 900 kilometer vest for Jalabad.

Bomben var skjult i en bil som selvmordsbomberen kjørte opp foran hovedinngangen til flyplassen.

– Seks sivile afghanere, to afghanske sikkerhetsvakter og en afghansk regjeringssoldat ble drept i eksplosjonen, sier en talsmann for guvernøren i provinsen, Ahmadzia Abdulzai.

Blant de sårede var det også tre utenlandske soldater, opplyser han. Nasjonaliteten til de tre soldatene er ikke kjent.

NATO-soldater har sperret av området rundt flyplassen, der de har en base.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt