Kjendisadvokat har bedt presidenten om benådning

Italienske Giovanni di Stefano, kjent som «Djevelens advokat», skal ha kontaktet Kongos president for å be ham benåde dødsdømte Joshua French og Tjostolv Moland.

Joshua French, Tjostolv Moland og adokat Giovanni di Stefano
Foto: NRK/ Annensen/ CAMERA PRESS DIGITAL

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Sendte brevet lørdag formiddag

Brevet til Kongos president Joseph Kabila skal ha blitt sendt lørdag morgen, opplyser advokaten, som blant annet er kjent for å ha vært involvert i rettssaken mot Saddam Hussein og den serbiske paramiltære lederen Arkan.

Nyhetsbyrået AFP har sett brevet, som understreker at presidenten ifølge grunnlovens paragraf 78 har rett til å benåde den han vil.

NRK.no har forsøkt å kontakte advokatens kontor i Italia, men uten å lykkes.

Forsvarer overrasket

De norske advokatene Morten Furuholmen og Marius Dietrichsson er ikke kjent med at den italienske advokaten skal ha sendt brev til president Kabila.

– Jeg er ikke kjent med dette. Men jeg syns det høres rart ut å be om benådning før man har en rettskraftig dom, sier Furuholmen til NRK.no.

I brevet bes Kabila å bruke den retten som grunnloven har nedlagt i embetet, og å følge de demokratiske prinsippene og det motet han hadde da han i 2001 var med på å demokratisere landet.

«Vår forespørsel er forenlig med den grunnloven som Kongo måtte vente i over 30 år på å sette i live, nemlig for fred, rettferdighet og ro og det er nedfelt i ditt embete makten til å benåde, gjøre om dommer og å dømme», står det i brevet fra di Stefano til president Kabila.

«I dette tilfellet har vi æren av å anmode Deres eksellense om å bruke makten til benådning.»

Kongo har ikke henrettet noen etter dom siden 2001, og utenriksminister Jonas Gahr Støre har blitt forsikret om at hverken Moland eller French vil bli henrettet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Prins Philip bisettes i «mystisk» kiste

Når prins Philip bisettes lørdag ettermiddag, er alt kjent til minste detalj. Bortsett fra ett mysterium.