NRK Meny
Normal

– Det verste var da han voldtok meg

De tre siste årene har norske myndigheter klart å redde 20 jenter som var i ferd med å bli tvangsgiftet i utlandet tilbake til Norge. NRK har møtt en av dem.

Har reddet 20 fra tvangsgifting

Sammen med to fra norske myndigheter som jobbet og lyktes med å redde henne hjem til Norge møtte jenta NRK.

Foto: NRK

Hun er trygt tilbake i Norge, sammen med de to fra norske myndigheter som klarte å få henne ut. Det er snakk om ei jente som ingen trodde kunne reddes.

Da hun var 16 år gammel ble hun tatt med tilbake til hjemlandet. Faren, som i Norge hadde vært svært kontrollerende overfor sin datter, ville gifte henne bort.

– Hvis jeg var på rommet mitt kunne han komme plutselig inn uten å banke på bare for å se hva jeg gjorde, hvem jeg snakket med og han sjekket alltid mobilen min.

Etter tre måneder i hjemlandet fikk hun vite hva faren hadde planlagt. Du skal gifte deg med din fetter var budskapet faren kom med til jenta.

– Han var sint, og viste klart for meg at jeg måtte gjøre det, og jeg ble veldig redd.

Redd for hva da?

– Jeg var redd for at faren min skulle slå meg, noe han også gjorde.

Video – Han voldtok meg

VIDEO: – Han voldtok meg, forteller jenta om det som skjedde i hjemlandet.

– Det verste skjedde

Jenta som hadde blitt sendt til hjemlandet stod overfor et krav fra faren om å måtte gifte seg med sin fetter. Selv fortsatte hun å nekte. Hun ville ikke være med på noe slikt giftemål, men da ble hun tvangsforlovet med fetteren.

Til tross for press og tvangsforlovelse nektet hun å gifte seg. Da begynte presset fra fetteren, som var iferd med å miste sin ære.

– Det verste var når det skjedde, men jeg hadde ikke tenkt på noe verre enn det.

Hva skjedde?

Rana Husseini

Journalisten Rana Husseini fra Jordan jobber mye med tvangsekteskap og tror kanskje at den norske jenta utsatte seg selv for stor fare ved å nekte.

Foto: NRK

– Han voldtok meg. Da var det første jeg tenkte på å ta selvmord, men jeg kunne ikke fortelle det til noen. Han var jo forloveden min, forteller jenta med spak stemme.

– Satte seg selv i fare

Journalisten og menneskerettighetsforkjemperen Rana Husseini fra Jordan jobber med hvorfor foreldre gifter bort sine døtre med tvang. Hun har snakket med jenta NRK har møtt.

Journalisten tror at når jenta sa nei til å gifte seg satte hun seg selv i fare.

– For noen menn er ære viktigere enn eiendom. Dessverre er det slik at noen familier setter ære, jomfrutilstand og kontroll på egne døtre så høyt at det nesten overskygger familens eget liv, forteller Husseini til NRK.

Les og se et lengre intervju med eksperten på tvangsekteskap:
– Ønsker å gifte bort døtrene tidlig for å unngå at de stritter imot

Men for jenta NRK møter gikk det heldigvis godt. Moren og faren ga etter. I all hemmelighet ga de datteren tillatelse til å flykte fra fetteren. Norske myndigheter kunne da hjelpe henne hjem til Norge.

– Er mulig å hjelpe selv om det er vanskelig

Runa Myrvold

Runa Myrvold ved den norske ambassaden i Jordan var med på aksjonen for å redde jenta hjem fra Norge.

Foto: NRK

Norske myndigheter har hjulpet 20 jenter som var i ferd med å bli tvangsgiftet i utlandet de siste tre årene. Jentene hjelpes slik at de kan rømme tilbake til Norge.

For jenta NRK har møtt var det den norske utenrikstjenesten med ambassaden i Jordan som stilte opp.

– Vi etablerer et nettverk i det enkelte land det gjelder. Disse nettverkene kan benyttes dersom det er behov for det. Av hensyn til personsikkerheten ønsker vi ikke å gå ut med detaljer rundt metodene, men det er altså mulig å redde jentene, forteller integreringsrådgiver Runa Myrvold ved den norske ambassaden i Jordan.

Fikk desperate tekstmeldinger

Redningsaksjonen i denne saken ble startet etter at kontakter i Norge fikk desperate tekstmeldinger fra jenta som var i familiens hjemland. Lene Bjørn jobber på en skole med å forebygge tvangsekteskap og mottok meldingene.

Lene Bjørn

Lene Bjørn som jobber med å forebygge tvangsekteskap fikk de desperate tekstmeldingene fra jenta som opplevde sitt livs mareritt i utlandet.

Foto: NRK

– Jeg skjønte jo med en gang utfra det jeg ble fortalt at dette var en alvorlig sak, og at jenta var i en alvorlig situasjon. Det jeg ikke visste var hvilke muligheter vi faktisk hadde for å gjøre noe, sier Bjørn.

Men mulighetene var der, og aksjonen ble satt i gang etter at foreldrene hadde snudd. Jenta fikk nødpass i Jordan og kom seg av gårde til Norge med en medhjelper.

23 mars i fjor landet hun i sikkerhet på Gardermoen. For to uker siden fikk hun barn med en mann hun har valgt selv. Hun håper at hennes historie får flere jenter til å si nei til tvangsekteskap.

– Jeg mener at alle jenter som blir behandlet slik skal kunne si sin mening før det er for sent, forteller jenta til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt