Normal

E. coli påvist i nederlandske rødbeter

Nederlandske myndigheter sier de har påvist E. coli-smitte i rødbeter som er eksportert til Tyskland og Belgia.

Rødbete

Det er påvist rødbeter i et parti med nederlandske rødbeter.

Foto: ScanStockPhoto

Bakteriestammen skal ikke være av samme type som ble påvist i bønnespirer og som har tatt livet av 30 mennesker i Tyskland siden midten av mai.

– Denne varianten ble tatt opp i rødbeter som ble dyrket hos en nederlandsk produsent, sier talskvinne for det nederlandske mattilsynet Marian Bestelink til nyhetsbyrået AFP.

Nederlandske myndigheter har kalt tilbake partiet med rødbeter og både belgiske og tyske myndigheter har stanset salget.

Stanser produksjonen

Bestelink sier at bakterien ikke er en dødelig variant, slik den som har herjet i Tyskland har vist seg å være. Men det kan være fare for at folk blir syke.

Ifølge det nederlandske bransjebladet AGF er smitten funnet hos grøntprodusenten Maerlu International.

– Jeg er glad for at bakterien er funnet, men vi aner ikke hvor den kommer fra sier Mark Heumiller i selskapet og understreker at de tar matsikkerhet på alvor.

Maskinen som prosseserer rødbeter er nå stengt, men den øvrige grøntproduksjonen går som normalt ved fabrikken.

Kollaps i grønteksporten

Nederland eksporterer til vanlig store mengder frukt og grønt til Tyskland. Men etter at nederlandske, danske og spanske agurker ble mistenkt for å bære den aggressive E. colli-varianten, har salget mer eller mindre kollapset.

Senere har agurkene blitt friskmeldt, og tyske myndigheter har fått knusende kritikk for å ha vært for løse på avtrekkeren da de gikk ut og advarte mot grønnsakene.

I dag ble det også slått fast at det var bønnespirer fra en gård i Niedersachsen som er smittekilden bak E. coli-utbruddet i Tyskland.

Så langt har 31 mennesker mistet livet og nær 3000 blitt syke av bakterievarianten som også er resistent mot antibiotika.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt