NRK Meny
Normal

Har Napoleon og Nixon som forbilder

I løpet av ni turbulente år som Pakistans leder har Pervez Musharraf gang på gang gjentatt at han er den eneste personen som har kunnet redde landet.

Pervez Musharraf
Foto: MIAN KHURSHEED / AP

Og da 64 år gamle Musharraf gikk av som president i dag, gjentok han frasen i den TV-sendte talen .

Richard Nixon

Richard Nixon er en av Pervez Musharrafs forbilder.

Foto: AP

Utmanøvrerte Sharif i 1999

Da hærsjefen Musharraf utkonkurrerte Nawaz Sharif, den valgte statsministeren, i 1999, delte mange pakistanere ut godterier for å markere slutten på en korrupt og økonomisk katastrofe av en administrasjon. Musharraf fikk ros for å forsøkene på å takle problemene med Taliban og Al Qaida - og landet opplevde en periode med sterk økonomisk vekst.

Han har også vist at han har nerver av stål i det som kalles verdens farligste jobb - der han blant annet har overlevd minst tre drapsforsøk fra Al Qaida.

Napoleon og Nixon

I intervjuer har Musharraf oppgitt Napoleon og Richard Nixon som rollemodeller for lederskap - to menn som begge, blant annet, er kjent for sin urokkelige seighet.

Feiring i Pakistans gater

I Pakistans gater begynte feiringen med en gang Pervez Musharraf trakk seg.

Foto: RIZWAN TABASSUM / AFP

- Han lider av et meget oppblåst selvbilde, sier Talat Masood, en tidligere general som nå jobber som politisk kommentator.

- Alle diktatorer tenker til slutt på seg selv som Frelseren, at uten dem så kommer staten til å kollapse og at det er skjebnebestemt at de skal lede landet, sier Masood.

- Jeg var sløv og manglet disiplin

Musharraf ble født i Dehli den 11. august 1943, og familien flyttet til det nyopprettede Pakistan rett etter uavhengigheten fire år etter.

Ifølge Musharraf hadde han der sin første nærkontakt med døden da han falt ned fra et mango-tre som ung gutt.

Han gikk inn i den pakistanske hæren som 18-åring og ble befal i 1966. Men han har innrømt at "min sløvhet og mangel på disiplin fikk meg i masse trøbbel" før han giftet seg i 1968.

Musharraf har nå en sønn og en datter.

Pervez Musharraf

Pervez Musharraf trakk seg under en direktesendt TV-tale i dag.

Foto: Pakistansk-TV / AP

Sju minutter med drivstoff fra styrt

I oktober 1998 utnevnte statsminister Sharif ham til stabssjef. Under de politiske spenningene prøvde Sharif å sparke general Musharraf da han satt i et fly på vei tilbake fra Sri Lanka året etter - en utløsende faktor for det Musharraf kaller sitt "mot-kupp".

Statsminister Sharif beordret at flyet ikke skulle få lande i Pakistan, men Musharrafs general-venner tok kontroll over lufthavnen i Karachi, der flyet landet med drivstoff nok til bare sju minutter til i luften.

Støtte fra USA

Uten erfaring som sivil leder ble Musharraf tvunget til å stole på opportunistiske politiske allierte og fikk støtte fra USA etter terrorangrepene mot New York 11. september 2001.

I april 2002 ble han valgt til president i fem år i en folkeavstemming. I 2004 gikk han tilbake på lovnaden om også å gi opp stillingen som landets hærsjef.

Ville sparke overdommeren

Likevel gikk alt rimelig bra for Musharraf inntil han forsøkte å sparke landets overdommer i mars 2007, da han ønsket å fjerne den største hindringen for å forbli som landets øverste sjef.

Iftikhar Mohammed Chaudry

Iftikhar Mohammed Chaudry - Pakistans overdommer.

Foto: B.K.Bangash / AP

Men istedet ble avsettelsen begynnelsen på aksjoner og demonstrasjoner over hele landet, og i november måtte Musharraf innføre unntakstilstand . Etter sterkt internasjonalt press trakk han seg som hærsjef noen uker senere.

Hva nå?

Etter drapet på opposisjonsleder Benazir Bhutto i desember i fjor, gikk den nasjonale stemningen enda mer imot Musharraf og hans alliertes knusende nederlag i valget på ny nasjonalforsamling satte presidenten i en enda mer isolert stilling.

Nå som Musharraf har gått av som president, er fremtiden usikker.
USAs utenriksminister Condoleezza Rice sa denne helgen at Musharraf kunne glemme å få asyl i USA. Nå jobber venner av presidenten for at han skal få bli i Pakistan og leve i sitt halvferdige gårdshus utenfor Islamabad.

Men det er neppe noe koalisjonen som overtar makten er særlig interessert i.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt