Har mobilisert styrkene

Ordren fra Kim Jong-un er at troppene på grensen skal være klare til å gjennomføre overraskende operasjoner. Først i morgen går tidsfristen ut.

NKOREA-POLITICS-KIM

Landets leder sier styrkene må være klare til å overraske.

Foto: KNS / Afp

Klokken 10 norsk tid i dag skal troppene ved grensen være klar til overraskende operasjoner, melder det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA ifølge AFP.

– Hele hæren må være i en krigstilstand, er ordren fra leder Kim Jong-un.

Den ordren har han gitt før, senest i 2013 da han sa at landet nå var i krig.

Noe som egentlig er sant. Nord- og Sør-Korea er fortsatt er i krig, mer enn femti år siden Koreakrigen kjølnet ned til våpenhvile.

South Korea Koreas Tension

Sørkoreanske sivilister som bor i nærheten av høyttaleranleggene ble evakuert i går.

Foto: Ahn Young-joon / Ap

Frist til lørdag

Nord-Korea meldte i går at naboen i sør har 48 timer på seg til å slå av de enorme høyttalerne som pumper propaganda over grensen.

Fristen går ut klokken 10. norsk tid lørdag morgen, melder Reuters.

Blir det ikke slått av, vil det bli foretatt passende militære handlinger, er budskapet fra nordkoreanerne.

Hva det innebærer, er ikke godt å si. Sent i går kveld satte det nordkoreanske militære rådet som er ledet av Kim Jong-un sitt stempel på ultimatumet.

Ifølge KCNA er planene klare for en gjengjeldelseakjon og et motangrep over hele frontlinjen.

Den sørkoreanske forsvarsledelsen svarte ifølge AFP med å be naboen i nord om å ikke gjøre noe overilt, men at alle videre provokasjoner vil bli møtt med sterke mottiltak.

NORTHKOREA-SOUTHKOREA/ South Korean soldiers stand guard near the demilitarized zone separating the two Koreas in Yeoncheon

Sørkoreanske soldater på vakt ved grensen i natt.

Foto: YONHAP / Reuters

Begynte med en kinaputt

Det som skjedde i går var at Nord-Korea først sendte av gårde ett enkelt skudd fra en 14.5mm tung luftvernmitraljøse mot et høyttaleranlegg.

23 minutter senere kom det en rekke 76,2mm granater fra samme side av grensen, melder det sørkoreanske forsvarsdepartementet.

Ikke noe av den nordkoreanske ammunisjon førte til noe annet enn hull i bakken på den sørkoreanske siden av den demilitariserte sonen.

Sør-Korea svarte med flere titalls granater fra sitt kraftige 155mm artilleri. Hva slags skader det førte til, er ukjent.

Demonstrasjon i Sør-Korea mot Kim Jong-Un.

Propaganda og værmeldinger

Sør-Korea har oppgradert de 11 høyttaleranleggene de brukte inntil 2004 for å spre propaganda over grensen.

FILES-SKOREA-NKOREA-MILITARY FILES-SKOREA-NKOREA-MILITARY

Gir mye lyd. De sørkoreanske propagandahøyttalerne skal også ha kringkastet fornærmelser mot Kim Jong-un, men det er ikke bekreftet.

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

På mandag denne uken ble to av dem tatt i bruk som svar på at en antatt nordkoreansk mine såret to sørkoreanske soldater.

– Disse to er tatt i bruk i den vestlige og den midtre delen av grensen, opplyste talsmann i forsvarsdepartementet Kim Min-seok på mandag.

Forrige gang de var i bruk, sendte høyttalerne av gårde påstander om hvordan det egentlig sto til i Nord-Korea og sammenlignet det med tilstanden i Sør-Korea.

I tillegg, for å kanskje holde på lytterne, kringkastet de værmeldinger og utenriksnyheter.

SISTE NYTT

Siste nytt