Hopp til innhold

«Ingen» har tillit til britiske politikere

En ny måling i Storbritannia viser at bare 7 prosent av landets befolkning har tillit til at politikerne jobber for landets beste. Denne helgen skal Nick Clegg møte sine landsmøtedeltakere.

Nick Clegg (t.h.) og statsminister David Cameron

Statsminister David Cameron (t.v) og visestatsminister Nick Clegg opplever en sterkt voksende politikerforakt i Storbritannia.

Foto: STEFAN ROUSSEAU / Afp

Storbritannia: Gry Blekastad Almås

– Det er ingen enkel måte å si dette på; Unnskyld.

Den britiske visestatsministeren ser rett inn i kameralinsen. Opptaket er gjort i Nick Cleggs eget hjem. Videoen er laget i forbindelse med liberaldemokratenes landsmøte, som begynner i dag. Men la deg ikke lure.

For Clegg beklager ikke at han brøt løftet han avla før forrige valg, det om ikke å øke studieavgiften. Han beklager at han avla løftet.

Det tok ikke lang tid før Nick Cleggs beklagelse spredte seg på internett som en humorsang.

Da den liberalkonservative regjeringen tredoblet studieavgiften noen måneder etter at den kom til makten, førte det til store opptøyer. Og visestatsminister Cleggs parti dalte på meningsmålingene. Men det er ikke bare Nick Clegg som sliter med å vinne velgernes tillitt.

– De lyver

På et av Londons stadig færre offentlige biblioteker sitter den relativt unge pensjonisten Nicholas de Jungh og leser aviser. Han har funnet en artikkel i The Times om hvilke yrkesgrupper folk har minst tillitt til. Britene stoler mest på sykepleiere (82 prosent) og leger (80 prosent).

Minst tillitt har landets politikere og journalister, med bare sju prosent av befolkningen som stoler på at de gjør en jobb til deres beste. Nicholas de Jungh er ikke blant dem.

Nicholas de Jungh

Nicholas de Jungh har ingen tillitt til britiske politikere.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

– Slett ikke. Politikere sier en ting for å bli valgt, deretter bryter de løftene. Folk stoler ikke på politikere som bare gir inntrykk av å handle til sitt eget beste, og det gjør dagens regjering, mener de Jungh.

David Skelton er forskningsleder i tenketanken Policy Research. Deres forskning bekrefter manglende tillitt til politikere. I en av deres undersøkelser ble folk spurt om de tror politikerne forstår hvordan vanlige briter har det. 80 prosent svarte nei.

– De politikerne som klarer å overbevise om at de forstår vanskeligstilte velgeres virkelige liv, er de som setter agendaen i britisk politikk de neste årene, sier Skelton til NRK.

Labour på fremmarsj

Det virkelige liv innebærer for mange en kraftig innstramming av livreima.

Sommerens olympiske fest er over, lønnsfrys, økte utgifter, budsjettkutt og arbeidsledighet er realiteten i en nedadgående økonomi. Selv med svake tegn til bedring og håp om at bunnen er nådd, må særlig statsminister David Camerons konservative parti endre image om det skal holde på velgerne, mener David Skelton, som selv er konservativ politiker.

– De konservative sees på som et parti for de rike og mektige, ikke for vanlige folk. Det må de forholde seg til hvis de skal vinne det neste valget, sier Skelton.

Hvis det hadde vært holdt valg i høst, ville Labour ha vunnet.

Opposisjonspartiet kan nyte opp til 15 prosentpoengs ledelse over de konservative, med 45 prosent av stemmene, i enkelte målinger.

Det virker overbevisende, men det er fortsatt to og et halvt år til neste valg.

En historisk gjennomgang av samtlige britiske parlamentsvalg de siste 50 år viser at ledelsen ikke er stor nok til å vinne valget, forteller presidenten i meningsmålingsinstituttet YouGov, Peter Kellner.

– I alle valg der opposisjonen har vunnet valget, har den hatt minst 20 prosentpoengs ledelse i løpet av opposisjonsperioden. Selv om Labour nå nyter sine beste målinger siden forrige valg, er vi langt unna de 20 historiske prosentpoengene som virker å være et minimum for at partiet skal kunne overta makten. Så Labour gjør det ikke bra nok, slår Peter Kellner fast.

Clegg minst populær

Selv om regjeringspartiene taper terreng og britene ikke stoler på sine politikere, foretrekker fortsatt 60 prosent av velgerne David Cameron som statsminister framfor Labour-leder Ed Miliband. Mens visestatsminister Nick Clegg, som før valget i 2010 var like populær som Winston Churchill, er mer upopulær enn noen gang.

En Ipsos/Mori-måling viser at antallet velgere som er fornøyd med hans ledelse sank fra 31 til 23 prosent forrige måned, mens antallet som var misfornøyd økte fra 58 til 66 prosent.

Det gir ham en popularitet på minus 43. Tilsvarende tall for David Cameron er pluss 42 og Ed Miliband pluss 21. I en annen måling får liberaldemokratene like mange stemmer som det britiske uavhengighetspartiet UKIP, begge åtte prosent.

– Klart mangel på tillit er et problem for demokratiet, sier velgeren Nicholas de Jungh over avisbunken i det offentlige biblioteket. Folk blir kyniske og bruker ikke stemmeretten sin.

I første omgang kan de la stemmeretten ligge. I stedet kan plukke opp fjernkontrollen og få med seg nye politiske løfter fra det ene landsmøtet etter det andre de neste to-tre ukene. Eller velge å la være.

SISTE NYTT

Siste nytt