NRK Meny
Normal

Har funnet savnet ordførervideo

Canadisk politi har funnet en mye omtalt video av Torontos ordfører Rob Ford som angivelig røyker crack – uten at det får ham til å trekke seg.

Torontos ordfører Rob Ford

Torontos ordfører Rob Ford sa i dag at han ikke har noen grunn til å gå av. Det var etter at politiet i byen bekreftet at de har funnet en mye savnet video.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

Ryktene om videoen som skal vise en crack-røykende Ford startet å versere i mai, etter at to journalister i avisen Toronto Star fortalte at de hadde sett bilder av ordføreren i en mildt sagt kompromitterende situasjon.

Bildene skal vise Toronto-ordføreren som røyker flytende kokain fra en glasspipe sammen med en narkolanger.

Ifølge avisen var det narkolangeren som tok kontakt med avisens journalister for å selge videoklippet, som trolig var tatt opp via en mobiltelefon.

Toronto Star ønsket ikke å betale for å sikre seg videoen, men skrev siden artikler om at de hadde sett bilder av ordføreren røyke crack.

Benekter alt

Ford har hele tiden på det sterkeste benektet videoens eksistens. Han benekter også at han har brukt eller bruker narkotika og ord har stått mot ord.

Saken har vokst seg større og større, det samme har spekulasjonene, spesielt siden Ford nekter å trekke seg.

Politiet i Toronto, som ikke kunne gjøre noe annet enn å starte etterforskning av saken, har de siste månedene vært på intens leting etter den mye omtalte videoen for å avgjøre om det Toronto Star har skrevet er sant.

Og i dag kunne politisjefen Bill Blair bekrefte at de har klart å rekonstruere en slettet datafil som skal inneholde bilder av Ford.

– Jeg kan si at den digitale videofilen som vi har fått tak i inneholder bilder som stemmer overens med det som tidligere er blitt rapportert i pressen, sa Blair på en pressekonferanse i dag.

Politisjefen ville ikke fullt og helt bekrefte om bildene viser at byens ordfører inntar narkotika.

– Jeg kan ikke gå i detalj om hvilke aktiviteter som er avbildet, men det er rimelig å si at ordføreren er med i videoen, sa Bill Blair.

Han understreket at det ikke er tatt ut tiltale mot Ford som følge av bildene politiet nå sitter på.

– Men som borger av Toronto er jeg skuffet. Dette er en vond sak for innbyggerne i denne byen og for byens rykte, la Blair til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Politisjef i Toronto Bill Blair

Torontos politisjef Bill Blair bekreftet på en pressekonferanse i dag at de har funnet videoen.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

Nekter å gå

Rob Ford ble valgt til ordfører for Canadas største by for tre år siden og kom etter hvert i medias søkelys for sin oppførsel, som fremstod merkeligere og merkeligere.

Kort tid etter politisjefens pressekonferanse nektet fortsatt ordføreren at han har gjort noe galt.

– Jeg har ingen grunn til å gå av, sa han med et smil til en stor forsamling pressefolk.

– Det er alt jeg kan si nå, ettersom politiet etterforsker saken, la han til.

Samme morgen hadde han skreket til reportere, som ventet utenfor huset der han bor, at de fikk pelle seg bort fra hans eiendom.

Rotet i ordførerens søppel

Politiet har ikke opplyst hvem som eier datamaskinen hvor videofilen ble funnet, men ifølge canadisk presse tilhører den trolig Alexander Lisi, som var venn av og tidvis sjåfør for ordføreren.

Lisi skal i retten, tiltalt for narkotikabesittelse og bevisforspillelse.

Ansatte i ordførerens stab og hans øvrige venner skal ha vært bekymret for at Alexander Lisi fyrte opp under et mulig narkotikamisbruk hos Ford.

Ford skal ved flere anledninger ha mottatt mystiske pakker fra Lisi, senest i sommer og høst. Det fremgår av bilder som ble tatt i forbindelse med etterforskningen av Lisi og politiets overvåking av Ford.

En av de ansatte ved ordførerkontoret mente Lisi trolig var den som forsynte Ford med marihuana og muligens kokain.

– Ford kunne ringe meg, med ordre om at jeg måtte ringe Lisi for å si at Ford trengte ham, fortalte Chris Fickel til politiet.

Flere av ordførerens ansatte har sluttet på grunn av Fords oppførsel, andre har fått sparken av ordføreren. De har nå snakket åpent til politiet.

I etterforskningsdokumentene, som ble beordret offentlig av en dommer, kommer det også frem at Toronto-politiet i lengre tid har gjennomsøkt søppelet fra privatboligen til Ford, på jakt etter bevis på narkotikamisbruk.

Ber ham gå

For byens folkevalgte er grensen i forhold til ordføreren snart nådd.

Flere gir uttrykk for at de stoler mer på politisjefen enn ordførerens forsikringer.

– Han sa det ikke fantes noen video. Og han sa ryktene var en konspirasjon mot ham. Med politisjef Blairs pressekonferanse i dag tror jeg det kan legges dødt, sa ett av medlemmene i Torontos bystyre.

Andre ber ordføreren handle i byens interesse, og ikke sin egen.

Rob Ford ble valgt til ordfører i Toronto, som har seks millioner innbyggere, i 2010. Han lovet en tøff økonomisk kursendring, med mindre bruk av offentlige penger og mindre innflytelse for sterke grupper.

Han kom raskt i konflikt med media på grunn av språkbruk og oppførsel. Selv hevder Ford at han er utsatt for en heksejakt.

I tillegg til narkoryktene har han vært under etterforskning for misbruk av sin habilitet og makt, og det var så vidt han fikk beholde ordførerposisjonen. Hans bror, som også er folkevalgt i byen og står last og brast med sin bror i omstridte saker, har blitt en splittende faktor for det politiske miljøet.

Selv om kommentatorer og byens øvrighet, inkludert deler av Torontos bystyre, mener at nok er nok – og det egentlig for en god stund siden – høster Ford også sympati på grunn av sin folkelighet og sin offentlige, men mislykkede kamp mot vekta.

Tidligere i høst sa Ford at han ville stille til gjenvalg som ordfører, men dette vil nå trolig avhenge av hvilke bilder som finnes på den etter hvert så berømte videoen.

Men Ford har også høstet sympati og støtte hos

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt