Har funnet flere omkomne i skipsvraket

Italienske myndigheter mener de har funnet vraket av båten som sank i Middelhavet 19. april. Inne i båten skal det være flere omkomne.

ITALY-SEA-REFUGEES-IMMIGRATION

UNDER VANN: Det er mange omkomne inne i båtvraket etter forliset i Middelhavet i april, ifølge italienske myndigheter. Vraket av en 25 meter lang båt ble torsdag oppdaget rundt 157 kilometer nordøst for den libyske kysten.

Foto: Den italienske kystvakten / Afp

Italienske myndigheter meldte torsdag kveld at de har gjort funn av et skadet fartøy 375 meter under havflaten, nordøst for Libyas kyst.

ITALY-SEA-REFUGEES-IMMIGRATION

Den italienske marinen har tatt bilder av båten med fjernstyrt kamera. Kun 28 personer overlevde forliset.

Foto: Den italienske kystvakten / Afp

Fredag bekrefter Giovanni Salvi fra den italienske påtalemyndigheten at det er fiskebåten som kantret søndag 19. april. Båten hadde over 700 flyktninger om bord, kun 28 av disse ble reddet. Hendelsen blir omtalt som tidenes største flyktningkatastrofe i Middelhavet.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å hente likene av dem som døde i jakten på frihet, sa Italias statsminister Matteo Renzi fredag, skriver Wall Street Journal.

Krever internasjonal etterforskning

Den italienske marinen har tatt bilder av båten med fjernstyrt kamera. Ifølge de overlevende var det mange hundre mennesker om bord, mange av dem sperret inne under dekk og ute av stand til å komme seg unna da båten kantret.

Italienske etterforskere ønsker å undersøke vraket for å finne ut om dørene var låst.

Europe Migrants Photo Gallery

Mohammed Ali Malek var kaptein på båten som kantret 19. april. Bildet er fra da den italienske kystvakten kom til unnsetning.

Foto: Alessandra Tarantino / Ap

– Denne nyheten bekrefter vår verste frykt om hvor hensynsløse menneskesmuglere kan være. Hvis det er sant at hundrevis av flyktninger som ønsket å nå Europa ble fanget under dekk på et lite sjødyktig fartøy, er dette mord som fortjener en internasjonal etterforskning, sier IOM-direktør William Lacy Swing.

Flyktningorganisasjonen synes det er veldig bra at den italienske påtalemyndigheten nå ansvarliggjør menneskesmuglerne og fengsler kapteinen på båten.

Over seksti tusen på flukt

Hittil i år har 1829 personer omkommet på vei til Europa over Middelhavet, ifølge tall fra IOM. På samme tid i fjor var tallet 207. Organisasjonen mener det høye talle skyldes nye metoder hos menneskesmuglerne.

Grafikk over dødsfall i Middelhavet per 08.05.2015

Grafikken fra The International Organization for Migration viser hvor mange dødsfall og ankomster som er registrert over Middelhavet hittil i år.

Foto: Grafikk: IOM

– Det kommer flere flyktninger av gangen, og de kommer også på langt kortere tid enn tidligere, skriver de i en pressemelding.

Over seksti tusen flyktninger er registrert ankommet i Spania, Italia, Malta og Hellas hittil i 2015. Størsteparten kommer fra Eritrea, Somalia, Nigeria, Gambia og Syria.

FN-møte om flyktningkrisen

UKRAINE-CRISIS/EU European Union Foreign Policy Chief Mogherini speaks during news conference at the informal European Union Ministers of Foreign Affairs meeting (Gymnich) in Riga

Neste uke skal Federica Mogherini orientere FNs sikkerhetsråd om EUs planer for å bremse strømmen av flyktninger som krysser Middelhavet.

Foto: INTS KALNINS / Reuters

Neste uke samles FNs sikkerhetsråd til et ekstraordinært møte om flyktningkrisen i Middelhavet. EUs utenrikssjef Federica Mogherini skal orientere Sikkerhetsrådets 15 medlemmer om EUs planer for å bremse strømmen av flyktninger som krysser Middelhavet.

EU vil blant annet be FN om mandat til å bruke militære midler mot menneskesmuglere og båtene som brukes i de livsfarlige overfartene.

Storbritannia, Frankrike, Spania og Litauen, som alle er medlemmer av Sikkerhetsrådet, jobber sammen med Italia for å utarbeide et resolusjonsforslag som støtter EUs planer.

Senest natt til mandag omkom rundt 40 flyktninger da en gummibåt kollapset utenfor Sicilia. Ifølge hjelpeorganisasjonen Caritas er lokalsamfunn på Sicilia i ferd med å bryte sammen fordi de ikke får nok hjelp til å takle den store strømmen av båtflyktninger.

Flyktningar i havari i Middelhavet.

TRAGEDIE: Hittil i år har 1829 personer omkommet på vei til Europa over Middelhavet. På samme tid i fjor var tallet 207, ifølge The International Organization for Migration.

Foto: Matthew Mirabelli / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt