Hopp til innhold

Har erklært unntakstilstand i Burkina Faso

Militæret i Burkina Faso har tatt tilbake kontrollen over styrkene som tidligere i dag satt fyr på landets nasjonalforsamling.

Demonstranter poserer i Burkina Faso

I dag tok flere hundre demonstranter kontroll over parlamentet og TV-bygningen i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Samtidig har landets president Blaise Compaore erklært nasjonal unntakstilstand og oppløst regjeringen.

– Jeg oppløser regjeringen fra og med i dag for å fremme muligheter for endring, sier presidenten i en uttalelse lest opp av en journalist i den lokale radiostasjonen Radio Omega FM.

Et år på å løse krisen

Kunngjøringen kom etter at demonstranter stormet og satte fyr på nasjonalforsamlingen torsdag i protest mot en omstridt grunnlovsendring.

– Jeg ber lederne av den politiske opposisjonen om å avslutte demonstrasjonene. Jeg forplikter meg i dag til å starte samtaler med alle aktører for å ende denne krisen, heter det i uttalelsen.

Opposisjonsleder Zephirin Diabre betegner grunnlovsendringen som et konstitusjonelt kupp. Diabre avviste unntakstilstanden kort tid etter at den ble erklært og sier til radiokanalen at den eneste løsningen på konflikten er at presidenten går av.

Ifølge lederen for de væpnede styrkene i landet vil landet i løpet av et år ha løst den konstitusjonelle krisen som nå preger landet.

Opptøyer i Burkina Faso

Video: Nasjonalforsamlingen og TV-huset stod i dag i brann i Ouagadougou.

Nasjonalforsamlingen i brann

FNs generalsekretær Ban Ki-moon opplyste like før at han sin sender spesialutsending til Vest-Afrika, Mohamed Ibn Chambas, til landet som følge av det voldsomme opprøret.

Etter at nasjonalforsamlingen ble påtent, forsøkte politiet først å drive demonstrantene tilbake ved hjelp av tåregass, men trakk seg etter hvert tilbake.
Hundrevis av demonstranter stormet bygningen, der de raserte og satte fyr på flere kontor. Biler utenfor ble også påtent.

Tre demonstranter ble skutt og drept og flere ble såret i sammenstøtene utenfor nasjonalforsamlingen.

Advarer

Den tidligere kolonimakten Frankrike tar kraftig avstand fra voldsbruken og ber begge sider besinne seg.

– Vi beklager dypt voldsbruken i og rundt nasjonalforsamlingen, ber om at ro og orden gjenopprettes og oppfordrer alle parter til å vise tilbakeholdenhet, heter det i en uttalelse fra fransk UD.

Amerikansk UD advarer også mot utviklingen i det fattige vestafrikanske landet og sier at de følger situasjonen med dyp bekymring.

TV gikk i svart

Kort tid etter stormingen av nasjonalforsamlingen gikk den statlige TV-stasjonen RTB i svart. Da hadde hundrevis av demonstranter tatt seg inn i bygningen og gått løs på teknisk utstyr og inventar.

Også regjeringspartiets kontorer i landets nest største by Bobo Dioulasso ble stormet og påtent, ifølge øyenvitner.

– Presidenten må ta følgene av dette, sa opposisjonslederen Benewende Sankara, som er en av dem som har oppfordret til demonstrasjoner mot den varslede grunnlovsendringen.

Grunnlovsendringen, som også EU har advart mot, åpner for at landets president gjennom de siste 27 årene, Blaise Compaore, kan gjenvelges for nok en periode. Valget er planlagt i november neste år

– Konstitusjonelt kupp

Opposisjonen protesterer kraftig mot forslaget og tidligere i måneden kom det til store demonstrasjoner og sammenstøt med politiet.

Tusener av sinte demonstranter ba torsdag den tidligere forsvarsministeren og generalen Kouame Longue om å ta over makten i landet. Torsdag hadde Longue et møte med landets militærsjefer, ifølge AFP.

En opposisjonsleder i Burkina Faso sier landets militære støtter folkets demonstrasjoner.

– Opposisjonen krever at president Blaise Compaore trekker seg slik at orden kan bli gjenopprettet i landet, sier Benewende Sankara.

Compaore kom til makten etter et kupp i 1987, der daværende president Thomas¨Sankara ble drept.

Burkina Faso

SISTE NYTT

Siste nytt