Har beordret hjemmene til synagogeangriperne knust

Israelsk statsminister Benjamin Netanyahu mener Israel er midt inne i et pågående terrorangrep med Jerusalem i sentrum.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu

Det var en svært innbitt israelsk statsminister som holdt pressekonferanse i kveld.

Foto: GIL COHEN MAGEN / Afp

Spenningen i byen som er så historisk og religiøst viktig for jøder, muslimer og kristne har vært til å ta og føle på de siste ukene, med flere sammenstøt.

Det toppet seg i dag morges, med angrepet i synagogen Kehillat Bnei Torah i det ultraortodokse nabolaget Har Nof i Vest-Jerusalem.

Fire rabbinere som deltok i morgenbønnen ble hakket i hjel da to palestinske fettere tok seg inn i synagogen og gikk løs på flere av dem som var der inne. Åtte andre er såret.

De to ble etter hvert drept i en skuddveksling med israelsk politi.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sørgeprosesjon for drepte rabbinere i Jerusalem

En stor folkemengde møtte kisten med tre av de fire rabbinerne som ble drept i en synagoge i et ultraortodokst nabolag.

Foto: GALI TIBBON / Afp

Frustrasjonen vokser

Fetterne var hjemmehørende i Jabal Mukaber, en bydel i Øst-Jerusalem.

Hele det siste året har den israelske regjeringen godkjent stadig nye bosettinger i Øst-Jerusalem, noe som har skapt grobunn for sterk frustrasjon på palestinsk side, spesielt når fredsprosessen mer eller mindre er lagt på is.

De siste ukene har det i tillegg vært sammenstøt rundt Tempelhøyden eller Haram al-Sharif som området heter for palestinerne, etter at en gruppe jødiske fundamentalister truet med å innta plassen for å be. Det hellige området, hvor Al Aqsa-moskeen ligger, er forbeholdt muslimer når det kommer til bønn.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjentok på en pressekonferanse i kveld at palestinske ledere sprer løgner om konflikten rundt den hellige plassen og Israel.

Han mener palestinernes president Mahmoud Abbas har et medansvar for hendelsen i synagogen fordi Abbas har bedt palestinerne forsvare Al Aqsa-moskeen.

Israelsk politi snakker til innbyggere i Jabal Mukaber

En israelsk politimann snakker med en av innbyggerne i Jabal Mukaber kort tid etter drapene.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Han lovet også at hjemmene til de to palestinske angriperne – som han kalte «menneskelige dyr» – skal knuses. Han skal selv ha gitt ordre om dette.

Å rive hjemmene til palestinske gjerningsmenn, er en vanlig gjengjeldelsesmåte fra israelske styresmakter.

Men statsministeren gjorde det klart at det ikke er lovlig for den vanlige israeler å ta loven i egne hender, uansett hvor mye drap på uskyldige får «blodet til å koke».

Israelske soldater rykket etter drapene inn Jabal Mukaber, og tolv personer i fetternes felles familie skal være arrestert, ifølge det palestinske nyhetsbyrået Ma'an.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Created by InfoDispatcher

NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier at reaksjonene fra israelsk hold er som ventet, men at det er viktig for dem at store deler av verden fordømmer angrepet.

Sikkerhetssjefen uenig med statsministeren

Sjefen for den mektige sikkerhetstjenesten Shin Bet, Yoram Cohen, er uenig med landets statsminister i synet på det palestinske lederskapet og dets eventuelle medansvar.

I ettermiddag sa Cohen til medlemmer av den israelske nasjonalforsamlingen Knesset at den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ikke oppmuntrer til terror og den eskalerende volden i Jerusalem, slik den israelske statsministeren hevder, skriver den israelske avisen Haaretz.

President Mahmoud Abbas var raskt ute med å fordømte drapene. Han gjorde det klart at det er særdeles uakseptabelt – uansett bakenforliggende årsak – å drepe folk i bønn.

Palestinske sikkerhetsstyrker har siden inngåelsen av Oslo-avtalen i 1994 samarbeidet med den israelske etterretningen og den israelske hæren om å holde ro i den palestinske befolkningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Amerikanske statsborgere

Alle de fire som ble drept var rabbinere, altså jødiske skriftlærde, som var samlet til morgenbønn

Tre av dem hadde amerikansk statsborgerskap i tillegg til israelsk.

Det amerikanske utenriksdepartementet bekreftet i ettermiddag identiteten og statsborgerskapet til de tre.

Den fjerde som ble drept var en britisk israeler. Britiske myndigheter har foreløpig ikke gått ut med navn, men bekrefter at vedkommende hadde dobbelt statsborgerskap.

Obama ber om ro

USAs president Barack Obama ber i kveld begge sider – både den israelske og palestinske – besinne seg.

Han ber de ta ansvar og finne en vei ut av den nåværende krisen.

– Tragisk nok er ikke dette de første tap av liv. For mange israelere og for mange palestinere har dødd. På dette spente tidspunktet i Jerusalem, er det viktig for israelske og palestinske ledere og vanlige innbyggere å samarbeide for å dempe spenningene, ta avstand fra vold og finne en vei til fred, sa Obama.

Han gjorde uansett klart at han fordømmer angrepet på det sterkeste.

– Det er ingenting som kan rettferdiggjøre slike angrep mot uskyldige sivile, sa den amerikanske presidenten. Han kalte drapene en tragedie for både USA og Israel.

Han la til at utenriksminister John Kerry hadde vært i kontakt med den israelske statsministeren på telefon etter drapene. Kerry mislyktes – etter gjentatte forsøk – med å få i gang den palestinsk-israelske fredsprosessen igjen, mye på grunn av motvilje på den israelske siden.

Palestinerne delt

Den venstreorienterte gruppen Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) hevder å stå bak angrepet.

Deler av lederskapet i Hamas og Hellig krig hyller drapene og kaller det «en heroisk operasjon». De mener det er en hevn for undertrykkelsen som palestinerne utsettes for. De trekker også inn sommerens krig på Gazastripen.

Flere andre arabiske ledere har i likhet med den palestinske presidenten fordømt drapene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt