Har bare råd til å betale soldatene lønn

Økonomisk skakkjørte Zimbabwe har ikke råd til å betale leger, sykepleiere, lærer eller andre offentlig ansatte lønn i desember. Det er kun Robert Mugabe sine soldater som får pengene sine.

Zimbabwes finansminister Patrick Chinamasa

Zimbabwes finansminister Patrick Chinamasa viser stolt frem kofferten med statsbudsjettet i slutten av november i år. Nå er kassa tom og lønningene uteblir.

Foto: PHILIMON BULAWAYO / Reuters

Hele 80 prosent av budsjettet i Zimbabwe går med til offentlige lønninger, men det hjelper lite når kassa er tom.

Streik

– Vi har utsatt utbetaling som skulle ha kommet 29. desember til 5. januar, fortalte landets finansminister Patrick Chinamasa i en kort kommentar i dag. Og det fikk mange til å reagere, for nå truer store deler av den offentlige sektoren med streik i januar hvis ikke pengene kommer.

Med 300.000 offentlig ansatte bruker myndighetene 260 millioner dollar hver eneste måned på lønninger, og med kun skatter å støtte seg på blir det vanskelig å få ende til å møtes for Mugabes regime. Siden Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken nekter å gi landet flere lån før gjelden er gjort opp.

Men ting kan fort forandre seg.

Kina spytter inn penger

Tidligere i desember slettet Kina 40 milliarder dollar av det afrikanske landets gjeldsforpliktelser til den asiatiske stormakten.

Og ifølge Washington Post så har Kina gitt Mugabe et lavrente lån på en milliard dollar samtidig som det er ventet at det skal innføres kinesiske yuan som en offisiell valuta, ifølge The Guardian.

Dette er bare det siste leddet på den lange veien som knytter Mugabes-regime tettere til den kinesiske økonomien og som åpner opp for stadig større kinesiske investeringer i Zimbabwe.

For Zimbabwe oppga i realiteten sin egen valuta, den zimbabwiske dollar, i 2009, etter at landet ble rammet av hyperinflasjon. Bare i 2008 steg prisene i landet med ufattelige og astronomiske 500 milliarder prosent.

Infalsjon Zimbabwe

En mann viser frem en 200 millioner dollar seddel og en 500 millioner seddel i 2008.

Foto: PHILIMON BULAWAYO / Reuters Creative

Fra 2009 har amerikanske dollar og sørafrikanske rand blitt benyttet som landets valuta.

I juni tidligere i år besluttet myndighetene i Zimbabwe å kvitte seg med landets valuta for godt, da innbyggere som fortsatt satt på zimbabwiske dollar, fikk mulighet til å veksle dem inn.

Vekslingskursen som myndighetene tilbydde, var 35 milliarder Zimbabwe-dollar for én amerikansk dollar, ifølge E24.

Og tidligere i april i år besluttet myndighetene å ikke betale ut bonuser til offentlige ansatte de neste to årene, men Mugabe omgjorde beslutningen. Nå spørs det om det blir noen penger i det hele tatt på landets 300.000 offentlig ansatte.

SISTE NYTT

Siste nytt