NRK Meny
Normal

Desperat redningsarbeid - har bare vel en time med dagslys igjen

Det pågår nå et desperat redningsarbeid i Moore, Oklahoma City. Redningsmannskaper leter etter overlevende på bakken og med helikopter, men dagslyset tar snart slutt.

Tornado i Colorado
Foto: BILL WAUGH / Reuters

Byen Moore, som er en del av Oklahoma City, er fullstendig rasert av tornadoen. Byen har 55.000 innbyggere, og det er foreløpig fullstendig uvisst hvor mange som har overlevd og hvor mange som er døde.

Flybilder viser at store deler av byen er lagt fullstendig flat av tornadoen.

Må hugge seg ned til ofrene

Letearbeidet pågår nå med full styrke både på bakken og i luften. På bakken er letemannskapene utstyrt med økser for å prøve å hugge seg gjennom vegger, plater, trær og annet avfall som det enorme uværet har etterlatt seg.

Under de ødelagte bygningene ligger et ukjent antall barn og voksne.

Redningsmannskapene må gå svært varsomt fram, for ikke å tråkke på eller på annen måte skade dem som ligger under husruinene.

Alle pårørende og velmenende hjelpere må holdes borte fra områdene, så redningsfolkene bedre kan kunne høre eventuelle rop om hjelp.'

Dagslyset svinner

Noe som gjør redningsarbeidet enda mer desperat, er at dagslyset forsvinner om bare to timer.

Situasjonen er kaotisk og ingen offentlige instanser er i nærheten av å kunne estimere et dødstall så langt.

Flybilder fra Moore viser hus som er revet i filler, biler som ligger i hauger og innbyggere vandrer rundt i sjokk. Mange har mistet muligheten til å ringe, men så langt har de fleste vært i stand til å sende sms.

Såkalte «trailer parks», altså områder hvor folk bor i mobile hjem, ser ut til å være fullstendig raserte.

DU KAN FØLGE DIREKTESENDINGEN TIL NBC NEWS HER:

Skolebarn savnet

Det meldes om at minst to barneskoler er jevnet med jorden.

75 elever og lærere hadde søkt tilhold i den ene skolebygningen, som nå er lagt flat. Den lokale TV-stasjonen KFOR melder at minst to barn har kommet levende ut fra ruinene, men ingen vet så langt noe om tilstanden til de andre i skolebygningen. Ikke en eneste bjelke i kirken er intakt.

Det er snakk om skolen Plaza Tower Elementary. Det meldes nå at alle elevene i 4.–6. er i sikkerhet i en kirke i nærheten. Det er foreløpig ingen sikre rapporter om de minste barna.

NBC melder at noen av barna har greid seg ved å lene seg til veggene i gangene i skolen. Noen få barn har kommet seg ut og har vært i kontakt med NBC. Barna skal ha sagt at andre elever kan ha gjemt seg i kjelleren.

Pårørende holdes unna

Desperate foreldre stenges ute fra området, for at redningsmannskapene bedre skal høre eventuelle rop om hjelp.

Det lokale politiet oppfordrer folk som er i sikkerhet om å holde seg i ro og hjelpe hverandre. Alle bes holde seg borte fra Moore-området. Folk bes også om å ikke bruke hovedveiene, da politiet har problemer med å få hjelpen ut til dem som er rammet.

Det meldes også om en rekke branner i området.

Forventer høye dødstall

Politiet sier til KFOR at de dessverre ikke kan se for seg et annet scenario enn at mange menneskeliv har gått tapt.

Den nasjonale værvarslingen sendte i dag ut et svært uvanlig varsel om «alvorlig fare for tap av liv og katastrofale skader.»

Det er ikke mer enn to uker siden sist Moore-område var rammet av et stort uvær. Det antas at dette uværet er minst tre ganger så omfattende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt