Har aldri blitt truffet av en slik orkan

Orkanen Michael førte til voldsomme ødeleggelser i Florida, før den svekket seg over Georgia. To personer er så langt meldt omkommet som følge av den tredje kraftigste orkanen som har truffet USA siden målingene begynte.

Orkanen Michael krevde sitt første offer da en mann ble drept i Gadsden County i det såkalte Panhandle i Florida. Han ble truffet av et tre som falt gjennom taket på huset der mannen bodde i Greensboro.

CNN melder at et barn har dødd som følge av orkanen i Georgia. Fra før er en mann død i Florida.

Nødetatene brukte lang tid på å komme fram til mannen på grunn av blokkerte veier og nedblåste strømmaster.

Ødeleggelsene er særlig store i Panama City, der det ligger knekte og opprevne trær over alt. Mange trær har knust nærliggende hus og det er store oversvømmelser flere steder. Vinden har skrellet av en rekke hustak, og gateskilt er helt vridde.

Palmetrær i Panama City i stormen Michael
Foto: Social Media / Reuters
Orkanen Michael har ført til omfattende skader i Florida. Det er den tredje kraftigste orkanen som har truffet USA siden målingene begynte.

Trosset evakuerings-ordre

I underkant av 400.000 mennesker og bedrifter er strømløse som følge av nedblåste strømmaster og eksplosjoner i transformatorer.

29 år gamle Vance Beu var en av flere hundre tusen som trosset evakueringsadvarslene i disse områdene. Han holdt seg hjemme i morens leilighet.

– Helt ærlig, det var kjempeskummelt. Det var veldig mye bråk. Vi trodde vinduene skulle knuses. Vi barrikaderte innsiden av vinduene med madrasser, sier han.

Guvernør Rick Scott i Florida sier han har sendt lete- og redningsmannskaper til de mest utsatte områdene.

Verre enn varslet

Orkanen traff USAs kyst som et mye mer intenst uvær enn det meteorologene hadde varslet.

For bare ett døgn siden trodde ekspertene i det nasjonale orkansenteret, NHC, at Michael ville komme over land som en kategori to-orkan.

Det som skjedde, var at uværet traff den nordlige delen av delstaten Florida omtrent klokken 19 norsk tid onsdag som en farlig kategori fire-orkan - på kanten av å bli kategori fem.

Etter hvert passerte orkanens øye Florida og kom inn over det sørvestlige Georiga som en kategori tre-storm. Utover natten, norsk tid, ble den nedgradert til kategori to og så til kategori én, ifølge det amerikansk orkansenteret.

Laster Twitter-innhold

Ekstremt uvær

Ut fra trykket i sentrum av orkanen så er dette den mest intense orkanen som har truffet USA på 49 år. Det melder NHC.

Michael er den tredje mest intense orkanen som har kommet i land etter at målingene begynte.

Laster Twitter-innhold

De høyeste, kontinuerlige vindene ble målt til en hastighet på 250 kilometer i timen. I kastene nådde vindene hastigheter på over tre hundre kilometer i timen.

Laster Twitter-innhold

Sentrum av uværet krysset over til delstaten Georgia omtrent klokken 21 norsk tid onsdag. Da var den fortsatt en orkan.

Orkanen Michael går i land

GIKK I LAND: Dette radarbildet viser at sentrum av orkanene Michael gikk i land mellom Tyndall Air Force Base og Mexico Beach. Det skjedde omtrent klokken 19:20 norsk tid. Øyet var da omtrent 25 kilometer i diameter.

Foto: NOAA

Store ødeleggelser

Flere nyhetsbyråer og TV-kanaler sendte direkte fra det området der vindene herjet mest.

Dramatiske levedne bilder dokumenterte husfasader som falt sammen, biler som ble knust og en vegetasjon som ble pisket av de enorme kreftene.

Det var rett ved øyet til orkanen de kraftigste vindene blåste.

Laster Twitter-innhold

Øyet var omtrent 24 kilometer i diameter da uværet kom i land. Området som ble direkte berørt av orkanvinder er over 150 kilometer bredt.

En rekke kontoer på Twitter sendte ut meldinger som dokumenterte skadene.

Laster Twitter-innhold

Stormflo

I tillegg førte orkanen Michael med seg en stor stormflo. Det ble varslet at visse steder kunne se en økning i havnivået over tre meter.

Den høyeste faktiske målingen til nå, var på 2,5 meter. Det er ved Apalachicola, skriver nyhetsbyrået Ap.

Stormflo oppstår fordi det lave lufttrykket i uværet fører til at havet blir sugd opp i et stort område.

Laster Twitter-innhold

Den intense vinden og de høye bølgene førte også til at vannet blir trykket opp mot kysten.

Det og stormfloen, kunne føre til livstruende situasjoner for mange som fortsatt var i sine hjem.

Aldri skjedd før

Den nasjonale værtjenesten, NWS, advarte noen timer i forkant om at dette kom til å bli en meget alvorlig hendelse.

De hadde gått gjennom historikken for området, og fant ikke noen tilfeller av at en så sterk storm har kommet i land.

Laster Twitter-innhold

– Kom deg unna nå. Ikke risiker livet ditt. Dette er din siste sjanse, var den innstendige oppfordringen NWS sendte ut klokken 13:40 norsk tid onsdag.

Vindkast orkanen Michael

VELDIG FARLIG VIND: Dette er en oversikt over hvor kraftige vindkastene kan bli i området. Beregningene ble utført før orkanen plutselig økte i styrke.

Foto: Weathermodels.com

Ble hjemme

Minst 180.000 mennesker hadde fått ordre av myndighetene om at de måtte evakuere. «Dersom du har fått ordre om å dra, men blir, så reagerer ikke myndighetene med straff. Du vil bare ikke få hjelp dersom du får et problem», skriver Weather.com.

Flere hundre tusen andre var blitt bedt om å evakuere.

Laster Twitter-innhold

Myndighetene var bekymret for at mange likevel holdt seg hjemme. Trafikken i løpet av det siste døgnet tydet også på at folk ikke hadde vært på reisefot

– Jeg ser ikke den trafikkmengden på veiene som jeg ville ventet når det er blitt oppfordret til evakuering av 75 prosent av fylket, sa sheriff Tommy Ford i Bay County tirsdag ettermiddag.

Kathy Eaton prøver å redde verdiene sine før orkanen Michael slår til.

SISTE FORSØK: Kathy Eaton prøvde å redde så mye som mulig av verdiene sine før orkanen Michael slo til over Florida.

Foto: Joe Raedle / AFP

Trodde det skulle bli som før

I den svært utsatte byen Apalachiola med 2.500 innbyggerne, hadde Sally Crown bestemt seg for å gå hjem og vente på uværet sammen med sine to hunder.

– Vi har vært gjennom dette før. Dette kan bli virkelig ille og alvorlig. Men min erfaring er at det alltid blir blåst ut av proporsjoner, sa hun.

Andre lurte på om myndighetene hadde gitt feil signaler i forkant.

Laster Twitter-innhold

– Kanskje det skulle ha kommet flere ordre om evakuering. 99 prosent av de jeg kjenner i området har bestemt seg for å bli, står det i en melding på Twitter.

SISTE NYTT

Siste nytt