Hopp til innhold

Håpet tent i narkobandenes bastion

Det er en underlig følelse å bevege seg inn Vila Cruzeiro - et stort slumområde nord i Rio de Janeiro. Inntil for tre uker siden ville ingen utenforstående med vett og forstand ha gått inn i de trange gatene på egen hånd.

Video Politiet prøver å skape ro i Rios favelaer

Situasjonen har roet seg i en av Rios verste favelaer, Vila Cruzeiro. Før var beboerne på narkobandenes side, nå støtter de politiet.

Brasil: Arnt Stefansen
Foto: NRK

I slutten av forrige måned var det full krig her, mellom tungt bevæpnede narko-bander og store styrker fra politiet og det brasilianske forsvaret.

Myndighetene i Rio de Janeiro øyner nå en seier over byens brutale narkobander. De omfattende opptøyene i forrige måned ble slått effektivt ned av politi og militære, og mange mener det var et vendepunkt for den voldsherjede byen.

Vila Cruzeiro har vært en av de viktigste bastionene for de kriminelle i hele Rio de Janeiro.

Men nå hersker freden. Narko-bandene er jaget på flukt, og det eneste som forteller om de voldsomme gatekampene er alle kulehullene.

Fredsdue

Folk jeg møter hilser vennlig, og på en husvegg har noen malt en fredsdue.

På en steintrapp sitter en familie og hygger seg i sola. Jeg er blitt advart om at folk er redd for å snakke med journalister, av frykt for at de kriminelle skal komme tilbake og hevne seg på dem som har gått ut i mediene.

Men denne familien har ingen betenkeligheter:

Carlos Alberto Ortíz

Carlos Alberto Ortíz håper på en bedre fremtid for sine barn.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

- Det er rolig. Vi lever i fred, sier den 58 år gamle familiefaren Carlos Alberto Ortíz, som har bodd her i Vila Cruzeiro i hele sitt liv.

- Ungene kan leke og more seg. Jeg er veldig tilfreds med situasjonen, og venter nå bare på at myndighetene skal sette i gang virksomhet her i favelaen slik de har lovet.

- Det er mye som må gjøres før dette kan bli et normalt nabolag. Husene må settes i stand. Vi må få orden på vannforsyningen, strømforsyningen og kloakkanlegget. Og vi må få bedre skoler og helsestell, sier Ortíz.

Banditter går løs

Politisoldater fra spesialstyrken BOPE går fra hus til hus i Vila Cruzeiro for å lete etter narkokriminelle som fortsatt skjuler seg i området.

Et av de store problemene i kampen mot narkobandene, er at mange av beboerne i favelaene aldri er blitt registrert hos myndighetene. Dette har vært fredløse områder der politiet knapt har våget seg inn, og derfor har det vært umulig å føre noe skikkelig register over beboerne.

Favelaen Vila Cruzeiro

Situasjonen i favelaer som Vila Cruzeiro er ofte trøstesløs for mange.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

BOPE-soldat Rudolfo Henrique slår fast at alle de som bor i Vila Cruzeiro nå skal registreres som borgere av Brasil, og at dette er et viktig middel i kampen mot kriminaliteten.

- Fortsatt er det banditter her i favelaen. De gjemmer seg og utgir seg for å være vanlige beboere.

Rudolfo Henrique (BOPE)

Rudolfo Henrique har deltatt i BOPE-aksjonene i favelaen.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

- Men nå samarbeider vi med det lokale politiet for å bygge opp et beboerarkiv, og på den måten blir det umulig for bandittene å skjule seg her, sier politisoldaten.

Viktig seier

«Krigen om Rio» har brasilianske medier kalt oppgjøret.

Mer enn 40 mennesker ble drept da kriminelle bander startet opptøyer rundt om i byen. Og de hardeste kampene pågikk nettopp her i favelaen Vila Cruzeiro i det nordlige Rio de Janeiro.

Sjefen for elitestyrken BOPE, som ledet operasjonen, slår fast at slaget om Vila Cruzeiro hadde en enorm symbolsk betydning:

- Synet av de kriminelle som flyktet for våre styrker ga oss et avgjørende psykologisk overtak, sier BOPEs kommandant Paulo Henrique de Moraes til NRK.

BOPEs kommandant Paulo Henrique de Moraes

Paulo Henrique de Moraes leder spesialstyrken BOPE.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

- Dette førte til at vi vant en lett seier i de avsluttende kampene i Complexo do Alemão, der bandittene søkte tilflukt etter de flyktet fra Vila Cruzeiro.

- Da de kriminelle så hvilken slagkraft vi hadde og hvilken støtte vi fikk fra lokalbefolkningen, mistet de motet og våget ikke en ny, stor konfrontasjon, sier sjefen for den halvmilitære spesialstyrken.

Et langt liv i favelaen

På min vandring i Vila Cruzeiro’s trange gater møter jeg Maria Gonçalves, ett av disse utrolig flotte menneskene som befolker Rio de Janeiros slumområder.

Hun bor helt på toppen av favelaen, og står på trappen utenfor huset sitt da jeg kommer bærende med mitt kamera.

- Fra Norge, ja. Det var en sjelden gjest. Velkommen skal du være, sier hun, og byr meg inn i sin enkle bolig.

Maria Gonçalves

- Det er vanskelig å oppdra barn til gode mennesker, når alt rundt er fattigdom og vold, sier Maria Gonçalves.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Hun har bodd i Vila Cruzeiro i alle sine 70 år, og hun vet mer om livets skyggesider enn de aller fleste.

- Det har skjedd så mye fryktelig her, så mye meningsløs vold, sier hun. Men hva skal en vanlig fattig kvinne gjøre. Jeg har prøvd å leve et anstendig liv og gjøre det jeg mener er riktig.

Hun slår ut med armene, og sukker tungt.

- Og hva nå? spør jeg.

- Det er bra at bandittene er jaget bort, sier hun.

- Det er en god begynnelse. Men det er bare en begynnelse. For det er uretten og de sosiale forskjellene her i Brasil som er den viktigste årsaken til volden.

Hun er fast stemmen, og de blå øynene hennes får en ny glød.

- Det jeg savner mest, er mine rettigheter som borger.

- Vi må få et skikkelig utdanningtilbud. Vi må få verdige boforhold. Først da kan en ny tid starte her i favelaen. Når man lever under slike forhold som oss er det vanskelig å oppdra anstendige borgere, sier Maria.

Et vendepunkt?

Spesialstyrken BOPE har fått mange lovord for sin innsats under det som ble kalt krigen om Rio de Janeiro. Opptøyene ble slått ned, og to av narkobandenes viktigste bastioner er nå under kontroll av politi og soldater. Hva betyr denne seieren for innbyggerne i Rio?

BOPEs kommandant svarer slik:

- De operasjonene vi gjennomførte i de to store favela-områdene, Complexo do Alemão og Vila Cruzeiro er de kanskje vanskeligste og viktigste vi noen gang har vært med på. Og det aller viktigste er de positive reaksjonene vi har fått fra beboerne i disse områdene.

- Hvis vi nå spiller våre kort riktig, og får i gang sosiale prosjekter som gjør livet bedre for disse fattige innbyggerne, kan den såkalte «Krigen om Rio» bli et vendepunkt for hele byen, mener kommandanten Paulo Henrique de Moraes.

SISTE NYTT

Siste nytt